VIDEO Cum pregătește Rafila un viitor val șase al pandemiei: „Pregătim sistemul de sănătate. Bolnavii care necesită internare merg în ambulatorii, nu la UPU și recomandam bătrânilor vulnerabili doza a treia. Asta e rețeta”
This browser does not support the video element.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri la Antena 3, că în România nu se mai pune problema unui lockdown în cazul în care va mai exista un val șase al pandemiei de Covid-19. El îndeamnă populația la o atitudine mai relaxată. De asemenea, el spune că pregătit și „rețeta” pentru un nou val pandemic.
Întrebat dacă este posibil ca să revină pandemia de Covid-19, implicit instaurarea unui lockdown, Rafila a declarat: „Din punct de vedere profesional eu am o reținere că o infecție așa de extinsă. Varianta Omicron este de zece ori mai transmisibilă decât varianta originală și nu s-a reușit oprirea pandemie. Chiar dacă populația este vaccinată, protecția față de îmbolnăvire oferită de vaccinurile actuale este redusă”.
„Este puțin probabil să ajungi la zero cazuri. Situația din China rezultatul acestei perioade de cazuri zero și a găsit o populație care nu era protejată față de această tulpină și pentru că vaccinurile pe care le-au folosit ei nu erau similare cu cele folosite în UE – și nu au oferit o protecție față de îmbolnăvire față de Omicron”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul spune că România este pregătită din punct de vedere al sistemului de sănătate în cazul în care va fi un al șaselea val al pandemiei de Covid-19.
„Cred că trebuie să fim mai puțin pasionali , să pregătim sistemul de sănătate dacă avem un număr de cazuri, să putem să preluăm aceste cazuri și nu la UPU, ci să le preluăm în sistemul de asistență medicală ambulatorie și asta am făcut. Să protejăm populațiile vulnerabile, să recomandăm vârstnicilor vulnerabil să se vaccineze și cu doza a treia și cam asta este rețeta.
Utilizarea măștii de protecție la interior eu nu o consider restricție. Este o formă de protecție împotriva virusului”, a declarat el.
Ministrul a afirmat că situația epidemiologică din România s-a stabilizat undeva la 1.000 de cazuri de îmbolnăviri pe zi, în jur de 200 de cazuri la ATI.