Prima pagină » Actualitate » Cum prepari cea mai bună rețetă de ketchup acasă. Ingredientul secret care trebuie pus pentru un plus de savoare

Cum prepari cea mai bună rețetă de ketchup acasă. Ingredientul secret care trebuie pus pentru un plus de savoare

Cum prepari cea mai bună rețetă de ketchup acasă. Ingredientul secret care trebuie pus pentru un plus de savoare
Cum prepari ketchupul, sursa foto Envato

Iată cum prepari cea mai bună rețetă de ketchup la tine acasă. Care este ingredientul secret, care îi dă un plus de savoare.

Dacă ai toate ingredientele, poți face ketchup chiar la tine acasă. Astfel te poți bucura de un sos sănătos pentru preparatele tale, iar gustul e chiar mai bun decât cel din comerț. Ketchupul este un preparate folosit des în bucătăria românilor. El se pune peste cartofii prăjiți, în sandwichuri ori în alte preoarate. Se găsește și în comerț, iar prețul nu este scump. Totuși, se știe că, multe dintre astfel de produse din comerț conțin E-uri, precum și aditivi. Astfel, un sos banal de roșii poate să ajungă să conțină grăsimi, conservanți și zahăr.

Prin urmare, este mai indicat să îl prepari tu acasă. Nu ai nevoie de multe ingrediente și vei obține o textură cremoasă, consistentă și delicioasă. Se recomandă folosirea de roșii românești.

Roșiile prunișoare sau inimă de bou ar trebui să fie alegerea optima. Contează însă și restul ingredientelor. Specialiștii susțin că un ketchup bun trebuie să conțină ceapă, usturoi, dar și țelină. Mai este de preferat să adăugăm și piper, busuioc, ghimbir, precum și cimbru, dar și sare. Iată rețeta clasică de ketchup!

  • 3 kg roșii
  • 1,5 kg ardei capia roșu copt pe plită
  • 500 g ceapă tocată
  • 300 g rădăcină de țelină rasă
  • 6 căței de usturoi
  • 1 linguriță busuioc tocat
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță ghimbir mărunțit
  • ½ linguriță ardei iute tocat fin (opțional)
  • 2 lingurițe sare
  • 2 lingurițe piper măcinat
  • 50 gr zahăr brun
  • 50 ml oțet balsamic

Cum se prepară

La modul de preparare, se curăță roșiile. Ele se dau prin blender și se separă toate semințele. Ele trebuie puse în strecurătoare mare, astfel încât să se scurgă o parte din zeamă, apoi se mixează pentru a devein un bullion fin.

Zeama scursă nu trebuie aruncată. Aceasta se păstrează într-o cană și se folosește mai târziu. Ardeii capia se coc pe grătar, se curăță de coajă și se mixează foarte fin.

Apoi, ceapa și țelina toccata se călesc rapid în ulei, după care se adaugă usturoiul și totul se mai călește câteva minute. Uletrior, pot fi puse și restul condimentelor, dar și pasta de ardei copți preparată anterior.

Legumele și condimentele se lasă la fiert, apoi se adaugă roșiile scurse de zeamă. Compoziția se fierbe la foc mic, iar când sosul începe să se îngroașe, se pune zahărul brun și oțetul balsamic.

De altfel, acest ingredient dă culoarea închisă preparatului. Sosul obținut se pune în borcane curățate și sterilizate, iar mai apoi se lasă la păstrare.

CITEȘTE ȘI:

Rețeta tradițională de compot de pere cu scorțișoară. Este perfectă pentru sezonul rece

 

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și