Cum procedezi pentru aerisirea caloriferelor, dacă ai centrală termică. Cei 5 pași de la care să nu te abați, înainte de începerea iernii
Iarna de apropie cu pași repezi, iar persoanele care dețin centrale termice în locuițe trebuie să aibă în vedere câțiva pași pentru aerisirea caloriferelor. Înainte de începerea iernii, ar fi ideal ca instalația de încălzire să fie verificată și pregătită pentru utilizare. Iată mai jos, în articol, cei 5 pași de la care nu ar trebui să te abați!
Există o serie de reguli pe care persoanele care dețin centrale termice în locuințe trebuie să le respecte. Vezi AICI cum se pregătește centrala termică pentru iarnă și cum poți economisi la factura de energie! De altfel, pentru a avea o temperatură constantă în interior și pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze perfect, trebuie să iei în considerare aerisirea caloriferelor. Este un pas important prin intermediul căruia poți menține eficiența sistemului de încălzire și eviți apariția unei probleme la instalație.
Vezi și Centralele termice, la control. Verificarea este obligatorie la fiecare doi ani
Cum procedezi pentru aerisirea caloriferelor, dacă ai centrală termică
Este necesară pregătirea sistemului de încălzire pentru perioada iernii. Pentru a nu întâmpina probleme la încălzirea locuinței, persoanele care dețin centrale termice trebuie să aerisească toate caloriferele. În acest sens, trebuie să fie respectați câțiva pași.
Există situații în care pe circuitul de apă caldă să fie infiltrat aer, în cazul în care în locuință este instalat un sistem de încălzire centralizată. De aceea, pentru a preveni apariția anumitor situații neplăcute, precum încălzirea neuniformă, trebuie să aerisești caloriferele.
Aerisirea caloriferelor se va face după cum urmează:
- Pasul 1: În condițiile în care centrala termică este funcțională, trebuie să o oprești, pentru a putea să aerisești caloriferele. Nu trebuie să circule apă în timpul procesului de aerisire.
- Pasul 2: Trebuie să deschizi valva de aerisire care se află, de obicei, în partea superioară a caloriferului. Aceasta poate fi deschisă fie cu o cheie specială, fie cu o șurubelniță plată (în cazul sistemelor de încălzire mai simple).
- Pasul 3: Poziționează un recipient sau un prosop sub valva de aerisire și deschide-o încet. Procesul de aerisire a caloriferului începe în momentul în care vei sesiza un șuierat. Continuă să ai atenția îndreptată către valvă și lasă să curgă un jet constant de apă.
- Pasul 4: Închide valva în momentul în care lichidul este lipsit de bule. Asigură-te că strângi corespunzător valva, pentru a nu risca, ulterior, să picure apă.
- Pasul 5: După ce strângi corespunzător valvele de la calorifere, asigură-te că centrala termică prezintă o presiune optimă.
Sursă foto: Envato