Pomii sunt sensibili la temperaturile scăzute, însă cea mai mare problem este dacă perioadele geroase vin după zile calde și uscate. Variațiile de temperatură determină crăparea scoarței, fapt care reprezintă o poartă de intrare pentru microbi și dăunători.
Iarna, când pomii fructiferi se află în perioada de repaus vegetativ, nu înseamnă că lucrările de îngrijire a lor s-au și terminat.
Pentru zilele geroase și cu zăpadă multă, protejarea pomilor frcutiferi este o etapă necesară în îngrijirea lor, răsplata venind la primăvară, când înfloresc, și la vară, când vor rodi.
Astfel, îngrijirea pomilor implică scuturarea lor. Dacă ei sunt prea încărcați cu zăpadă, greutatea zăpezii ar putea să rupă crengile. La fel se procedează și cu brazii, însă ce mai poți face pentru sănătatea pomilor?
Mușuroirea pomilor este necesară în zilele în care zăpada acoperă din plin grădina. Această măsură ajută și la protejarea trunchiului împotriva înghețului, precum și la asigurarea de umiditate a pomilor, atunci când apar primele dezghețuri. Această metodă poate proteja și împotriva animalelor sălbatice.
Ninsoarea este un isolator împotriva înghețului foarte benefic. Dar dacă livada se află într-o zonă fără zăpadă și gerul își face simțită prezența, este necesar ca înainte de înghețarea pământului să faci o mușuroire a pomilor. Prin urmare, ridică un mușuroi de 30-40 de centimetri la baza pomului pentru a-i proteja de îngheț rădăcinile și partea inferioară a tulpinii, esențiale în dezvoltarea copacilor. Dacă frigul s-a instalat deja, atunci ia pământ din altă parte și nu mai săpa la rădăcina acestuia.
O altă variantă este de a îngropa baza pomilor în fâb, paie sau grămezi de coceni. Mai mult, poți proteja trunchiul de temperature scăzute extreme învelindu-l în hârtie de ziar sau chiar văruindu-l. Astfel, se distrug și eventualii dăunători ascunși îm crăpăturile din scoarța pomului.
Atenție mare însă! Dacă optezi pentru metoda învelirii în nutrețuri, asigură-te că în livada ta nu pot ajunge animale sălbatice sau chiar domestice. Altminteri, faci din pomi o țintă sigură pentru mistreți, căprioare etc.
De asemenea, dacă înghețul nu a apucat încă să se instaleze, pomii au destule reserve de apă până la primele ploi de primăvară. Prin urmae, doar în zilele în care pământul nu este înghețat și nici nu se anunță pe termen scurt perioade cu ger, fă o mica gaură la rădăcina pomului și toarnă apă consistent. Apoi, îndepărtează frunzele din jurul rădăcinii și bazei, în așa fel încât să previi adăpostirea eventualilor dăunători peste iarnă.
CITEȘTE ȘI:
Când se TUND, de fapt, pomii fructiferi. Greșeala făcută de mulți români
Cu ce trebuie STROPIȚI pomii fructiferi, în luna aprilie, pentru a avea o recoltă bogată la toamnă