Cum putem scăpa de MUCEGAIUL din casă. Specialiștii ne spun care e temperatura ideală de menținut în locuință

Publicat: 21 12. 2024, 18:53
Actualizat: 21 12. 2024, 19:11
FOTO - Caracter ilustrativ

Mucegaiul din casă este inestetic, dar și foarte periculos pentru sănătate. De obicei, iarna stăm mai mult timp cu geamurile închise și, astfel, crește riscul apariției mucegaiului. Însă, există câteva metode prin care poți preveni această problemă menținând temperatura potrivită în locuință.

Specialiștii ne spun care ce temperatură trebuie să avem în casă pentru a ne proteja de mucegai, dar trebuie să păstrăm și un nivel optim de umiditate pe tot parcursul anului.

Așadar, temperatura ideală pe care trebuie să o setezi în casă este între 18 și 20 de grade Celsius, informează playtech.ro, care citează Huffington Post Spania.

Chiar și când ești plecat, e bine să nu lași temperatura să scadă sub 15 grade, mai ales în zonele unde aerul circulă mai greu. Astfel, aerul nu va fi nici prea umed, nici prea uscat.

Pe cât posibil, trebuie să aerisești zilnic camerele pentru a elimina umiditatea acumulată. Și când faci duș, gătești sau usuci rufe în casă, se strânge multă umiditate în aer, dar dacă deschizi ferestrele pentru câteva minute, zilnic, umiditatea în exces dispare.

„Este esențial să menții locuința încălzită constant pentru a evita condensul și nivelul ridicat de umiditate. Acest lucru împiedică răcirea excesivă a aerului și menține apa în formă de vapori, prevenind acumularea de umezeală pe suprafețe,” explică Stephen Hankison, specialist în soluții de încălzire.

Cum reduci umiditatea din casă

Temperatura poate fi monitorizată mai ușor cu ajutorul unui termostat, dar și un dezumidificator poate fi util în lupta cu mucegaiul. Acest aparat ne ajută să menținem un nivel optim de umiditate care, potrivit specialiștilor, nu ar trebui să fie mai mare de 60%.

Dacă vezi că se face condens pe geamuri sau oglinzi, mai ales dimineața, înseamnă că ai prea multă umiditate în casă. Așadar, trebuie să aerisești mai des și eventual să folosești un dezumidificator.

Totodată, specialiștii ne îndeamnă să nu uscăm rufele în interior și să izolăm termic pereții exteriori pentru a evita formarea condensului în colțurile reci.

Mai mult, încălzirea trebuie să fie uniformă în toate camerele pentru că dacă există colțuri reci, acolo se acumulează umezeala.

Sursa foto – caracter ilustrativ: colaj Envato