GHID DE SUPRAVIEȚUIRE | Cum reacționăm în cazul unui cutremur cu magnitudine mare. Medic: „Căutați acel triunghi al supraviețuirii. Evitați să ieșiți din clădiri și atenție în bucătărie”

Publicat: 03 11. 2022, 10:26
Dr. Tudor Ciuhodaru, 5 reguli importante pentru a avea un copil sănătos în prima zi de școală

România nu este o țară lipsită de cutremure. Chiar dacă sunt de intensitate mică, trebuie să ne pregătim pentru un eventual seism mai puternic. Mulți oameni, însă, nu știu ce să facă într-o situație critică. Medicul Tudor Ciuhodaru spune că e important să „căutați acel triunghi al supraviețuirii”. „Evitați să ieșiți din clădiri și atenție în bucătărie”, adaugă el.

Medicul afirmă că ar trebui să existe ore de educație în caz de cutremur în școli. „Un mic capitol adăugat acolo la ora de biologie poate face diferența între viață și moarte”, spune Tudor Ciuhodaru.

„Acolo unde se fac aceste lucruri în fiecare zi, Japonia sau SUA, aceste proceduri de intervenție sunt arhicunoscute, de la cei mici până la cei mari. Așa că, într-o astfel de situație, ei știu cum să acționeze și evident că riscurile de a se instala panica sau alte situații neplăcute sunt mult reduse, în condițiile în care fiecare dintre cei implicați știe ce să facă.

Un mic ghid de supraviețuire la cutremur ar trebui predat în fiecare școală. Ce să faci și ce să nu faci în cazul unui astfel de eveniment.

Căutați acel triunghi al supraviețuirii. Lângă două obiecte mari, lângă un corp solid, frigiderul, aragazul, mașină de spălat, piciorul unei grinzi, lângă pat. Pot fi zone care sunt protejate și în momentul prăbușirii tavanului acea zona delimitează un triunghi al supraviețuirii”, conform sursei citate.

„Evitați să ieșiți din clădiri și atenție în bucătărie”

„Atenție și în bucătărie. Aici ar trebui să închidem aragazul, ar trebui să ne îndepărtăm de bufetul cu veselă, pentru că putem să te trezim cu ele peste noi.

Evitați să ieșiți din clădiri, mai ales din cele mari, în timpul unui cutremur, pentru că ieșirea poate fi greu de găsit în astfel de situații și scările se pot prăbuși.

Tocul ușii, dacă nu este încastrat în structura de rezistență a clădirii, el nu oferă niciun fel de protecție.”, a mai explicat medicul Ciuhodarul la Antena 3 CNN.

Cutremur puternic în România

Joi, 3 noiembrie, la ora 06:50:27, a avut loc  un cutremur puternic în România. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, având magnitudinea de 5.4, la adâncimea de 140 km. Inițial, magnitudinea a fost anunțată ca fiind 5,5, apoi a fost revizuită la 5,2; 5,3 și ulterior la 5,4.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus, după cutremurul de 5,3 pe Richter care a zguduit România că „Vrancea e de departe cea mai periculoasă”, dar seismul de joi „nu este un motiv de îngrijorare”.

De ce apar cutremure în Vrancea, de fapt

Potrivit specialiștilor, seismicitatea în zona Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume, nu doar din punct de vedere al energiei cutremurelor ce au loc acolo, ci și prin faptul că seismele mari se produc cu anumite regularități.

Conform specialiștilor, originea cutremurelor vrâncene este strâns legată de zona de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.

Astfel, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaților se generează tensiuni.