Cum s-a transformat ucigașul din Timișoara dintr-un tânăr „cuminte” în CĂLĂU? Tudorel Butoi, expert criminalist: „Un conflict major”
Expertul criminalist Tudorel Butoi, profesor universitar și specialist recunoscut în psihologie judiciară, a vorbit pentru Gândul despre crima care a șocat Timișoara. Ceea ce părea o poveste de dragoste, la început de drum, s-a transformat într-o tragedie de nedescris pentru Andreea și familia acesteia.
Tudorel Butoi face portretul ucigașului – care baleiază între discrepanța, aproape șocantă, dintre tânărul perceput de toți ca fiind cuminte – ideea este întărită și de faptul că era student la Teologie – și cel care a devenit în aceste zile „călăul” iubitei sale de doar 21 de ani.
Reamintim că studenta de la Facultatea de Medicină din Timişoara a murit după ce presupusul ei iubit – un tânăr de 23 de ani, student şi el, atât la Facultatea de Medicină, cât şi la Facultatea de Teologie – a lovit-o cu peste 50 de lovituri de cuţit.
Criminalul și Andreea făceau parte din același grup de prieteni, toți studenți la aceeași facultate de medicină. Tânăra era apropiată de sora ucigașului, lucru care ar explica, susțin rudele ei, prezența sa în apartamentul criminalului.
Familia fetei a mărturisit că nu știa ca Andreea să fi fost iubita celui care a ucis-o, într-un final, cu sânge rece.
Mirel, „călăul” Andreei, a povestit că avea o relație cu aceasta încă din luna octombrie, însă, în ultima lună, o simțea din ce în ce mai distantă, lucru confirmat când tânăra i-ar fi mărturisit că vrea să-l părăsească.
„Pe relația aceasta de tip erotic, el grefează o suveranitate și o posesie deasupra partenerei”
Profesorul Tudorel Butoi îl descrie pe criminal ca fiind o presoană labilă emoțional, către zona explozibilului, un tânăr care, atunci când a fost deranjat în relație, și-a executat iubita fără drept de apel.
Expertul criminalist este de părere că cel mai plauzibil mobil al crimei este refuzul raporturilor sexuale pe care tânăra de 21 de ani le-ar fi acceptat, ceea ce l-ar fi enervat pe criminal, care nu a mai lăsat loc de întors în povestea lor.
„Șochează că, de regulă, copilul cuminte se duce într-o plajă naiv-idealistă – cu cartea, cu educația, cu respectarea cutumelor – o zonă care îl ferește de experiențele dure ale vieții sociale. El este animat de aceste valori pe care le idealizează, parteneriatul, iubirea și pe care fata le-a disprețuit, din moment ce dorea șă-și trăiască viața neîngrădită. Este un labil emoțional de tip excitabil, către zona explozibilului și atunci când a fost deranjat în relația respectivă a și reacționat disproporțional.
Asta se întâmplă cu cei care nu au experiența socializării în realități, trăiesc în turnul lor de fildeș, trăiesc înstrăinați de mediul social, de problematica tinereții lor ca și studenți, iar pretențiile lor sunt foarte mari și absurde. Voia să facă și medicina și teologia. El pe relația aceasta de tip erotic grefează o suveranitate și o posesie deasupra partenerei. Păi la 21 de ani poți tu să-ți ții în lesă partenera?
Nu, fata nu l-a vrut sau cel puțin așa se motivează, pentru că mai este încă de lămurit asupra speței. Eu îmi îndrept suspiciunea și pe refuzul la raporturi sexuale pe care fata nu le-a acceptat, pentru că mie îmi trebuie motiv să dau de atâtea ori cu cuțitul. Asta nu se întâmplă dintr-o ceartă, care se rezolvă la nivel moderat. Ca să dai de atâtea ori cu cuțitul (n.r. – în referatul procurorilor se vorbește de 51 de lovituri de cuțit), fata să se înfigă în tine, să te umple de zgârieturi, înseamnă să fie un motiv. Iar motivul pe refuzul actului sexual este cel mai plauzibil. Dar anchetatorii vor face ce trebuie făcut”, a explicat expertul criminalist.
„Esența este cea a unui tânăr impulsiv, exploziv, labil emoțional”
Lucrurile sunt cu atât mai frapante, cu cât ucigașul care i-a luat viața Andreei, ar proveni dintr-o familie foarte bine văzută în comunitatea din satul Pojejena de Sus, județul Caraș-Severin. Vecinii aveau un respect foarte mare pentru părinții criminalului, pe care îi știu ca oameni serioși, gospodari și religioși, care și-au crescut copiii cu aceleași valori morale.
Tudorel Butoi a vorbit și despre imaginea aparentă pe care și-o construise ucigașul în fața prietenilor și a familiei sale, în contradicție cu esența unui tânăr impulsiv, exploziv și labil emoțional.
„Toată lumea era în posesia imaginii aparente. Noi vorbim de aparență și de esență. Aparența este una – stăm, lăudăm, cădem în mirajul ăsta al copilului și esența este cea a unui tânăr impulsiv, exploziv, labil emoțional. Noi nu putem să dirijăm părerile lumii. Lumea este deseori la fel de naivă, de necunoscătoare și la fel de indiferentă până la urmă. Avea un deranj, avea o disjuncționalitate.
Noi nu cunoaștem climatul dintre tineri și membrii lui de familie, de părinți. Familia, în sensul în care o acceptăm noi, cu o existență asumată de către membrii familie, cu confidențe, cu într-ajutorare, s-a dus. Acest tip de familie a dispărut. Părinții muncesc pe unde pot să-și câștige un ban, se întâlnesc cu copiii foarte rar.
Pe de altă parte, autoritatea parentală este mai puțin eficientă decât ar fi fost autoritatea unui psiholog, care să-l fi luat pe acest băiat într-o terapie suport să discute cu el săptămânal și să poată încet-încet să-i restructureze valorile. Dar nu avem semnale că s-ar fi produs niște comportamente semnificative care să-l ducă către asta. Omul (n.r- criminalul Andreei) era acceptat în această maioneză socială în care trăiesc toți”, susține Tudorel Butoi.
„Se ajunge foarte repede la crimă, deoarece cetățenii s-au desensibilizat, s-au învățat cu asta”
Expertul criminalist a mai precizat că zgârieturile de pe fața criminalului demonstrează că Andreea s-a luptat până la ultima suflare pentru a rămâne în viață.
Profesorul Tudorel Butoi vorbește, pe fondul acestei crime abominabile, despre o desensibilizare a oamenilor și despre o societate pentru care cuvintele „crimă” și „criminal” devin obișnuințe.
Acesta explică și faptul că astăzi nu mai are nimeni timpul necesar să medieze și să aplaneze aceste conflicte care pot degenera în tragedii greu de suportat, de acceptat și de descris în cuvinte.
„El are o zgărietură profundă pe față și lungă ca dimensiuni. Este o zgârietură care i-a secționat aproape jumătate din pometele obrazului. Deci, fata s-a repezit cu disperare la el și de aici riposta lui, adică a dat în ea până nu a mai mișcat. El și-a epuizat resursa violentă, s-a defulat – așa cum zicem noi psihologii – a înlăturat obiectul disputei, care nu a mai mișcat, iar el a plecat. Este vorba de un conflict major, o bătălie, o încăierare între cei doi.
Societatea noastră a devenit carbogazoasă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu mai avem timp să discutăm între noi, nu-l mai acceptăm pe celălalt să ne spună punctul de vedere care deseori poate fi lămuritor și care mă detensionează. Uită-te în trafic! Își șterg mașinile unul de altul și coboară din mașini și se iau la bătaie cu parii.
Se ajunge foarte repede la crimă, deoarece cetățenii s-au desensibilizat, s-au învățat. Crimă azi, crimă mâine, crimă poimâine, devine obișnuință. Se desensibilizează raporturile umane, nu mai are nimeni timpul necesar să medieze, să-l asculte pe celălalt să-l înțeleagă, să vină contraargumente și să aplaneze aceste conflicte”, a conchis profesorul Tudorel Butoi.
Criminalul studentei de la Medicină va fi expertizat psihiatric
Tânărul va fi dus la București, acolo unde va avea loc expertiza psihiatrică, pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul producerii crimei.
Chiar și anchetatorii au rămas șocați de cruzimea și sângele rece de care a dat dovadă, imediat după crimă. Acesta ar fi așezat victima pe pat, a curățat locul crimei, după care a plecat acasă la părinți, unde s-a comportat ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.
”Bucură-te de fiecare clipă din viața ta!”
Andreea locuia la cămin, în Timișoara, în timp ce criminalul ar fi împărțit același apartament cu sora lui și o altă prietenă de-a acesteia.
Părinții Andreei sunt devastați de drama care le-a dat viața peste cap pentru totdeauna. Tânăra provenea dintr-o familie modestă, mama ei fiind casnică, iar tatăl fost miner, acum pensionar.
”Bucură-te de fiecare clipă din viața ta și lasă toate visele să devină realitate cât mai curând! Mereu luptă pentru ca să fii liberă ca o pasăre. Multă fericire, fetița mea! La mulți ani minunați”, este ultimul mesaj de la mulți ani pe care tatăl Andreei i l-a transmis fiicei sale, pe 9 iulie 2023.
Sora criminalului, prietenă bună cu victima
Sângeroasa crimă a fost descoperită, vineri seară, de sora criminalului și o prietenă de-a acesteia. Cele două tinere au găsit-o pe Andreea într-o baltă de sânge și cu părul înfășurat în jurul gâtului.
Medicii legiști au finalizat necropsia, iar rezultatul a arătat că fata a murit în urma unei hemoragii interne. Pe trupul acesteia au fost găsite nu mai puțin de 30 de lovituri de cuțit, cele mai multe în zona gâtului. Una dintre lovituri, din zona toracelui, i-a fost fatală tinerei.
Criminalul în vârstă de 23 de ani, care a și recunoscut fapta, era student tot la Facultatea de Medicină din Timișoara, pe care o urma și Andreea, dar și la Teologie. Când a fost reținut de polițiști, ucigașul prezenta zgârieturi pe față, dovadă a faptului că Andreea s-a luptat cu el din răsputeri ca să rămână în viață.
Colegele fetei au spus că Andreea și Mirel Dragomir ar fi avut o relație din luna decembrie și că acesta ar fi ucis-o deoarece fata ar fi vrut să îl părăsească.
Cu toate acestea, Andreea nu le-a spus niciodată apropiaților că ar fi avut prieten. Tânăra câștigase, în anul 2017, titlul de miss la ”Balul Bobocilor” organizat la liceul unde învăța.
CITIȚI ȘI: