Cum să alegi cei mai proaspeți MICI. ANPC, sfaturi pentru români în vacanța de 1 Mai

Publicat: 27 04. 2024, 15:00
Cum să alegi cei mai proaspeți mici / Sursa FOTO: flickr.com

Director în cadrul ANPC, Paul Anghel îi sfătuiește pe români să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare. Iar la cumpărarea berii, clienții trebuie să fie atenți la starea ambalajelor și aspectul lichidului.

„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc 1 Mai cu mici și bere. Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să țineți cont de următoarele recomandări”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, Paul Anghel.

Ce sfat are directorul ANPC pentru 1 Mai

El susține că, la cumpărarea produselor din carne tocată, trebuie acordată atenție aspectului produsului și a modului de etichetare.

„Nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene.

Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare! Refuzați produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită!”, arată aceasta.

De asemenea, Paul Anghel atrage atenția că aceste produse nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate – „La cumpărarea berii, verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale”.

Aspecte de ținut cont în zonele de agrement

În cazul în care petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiți atenţi la câteva aspecte, spune specialistul ANPC.

Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume:

  • existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
  • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Acordați atenție prețului afișat și verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.

Solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

Cele mai grave abateri constatate de ANPC

Paul Anghel mai arată că, în urma controalelor desfășurate de comisarii ANPC în anii trecuți, s-au constatat abateri, printre care:

  • utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită (cârnați, carne de mici, băuturi răcoritoare);
  • utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muștar, Ketchup);
  • comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle);
  • utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire;
  • nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor;
  • decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;
  • folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit;
  • utilizarea unui cântar fără verificare metrologică;
  • prezența la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roșii, ceapă, cartofi, castraveți);
  • utilizarea unor grătare neigienizate corespunzător și a unor ustensile pentru bucătărie degradate (clești pentru grătar, cuțite).