Prima pagină » Actualitate » Cum să dezgheți corect mașina atunci când este ger. De ce nu este bine să lași motorul pornit

Cum să dezgheți corect mașina atunci când este ger. De ce nu este bine să lași motorul pornit

Cum să dezgheți corect mașina atunci când este ger. De ce nu este bine să lași motorul pornit

Dezghețarea corectă a mașinii în timpul gerului este esențială pentru a evita daunele la mașină și pentru a asigura o conducere în siguranță.

Însă, pentru a reduce timpul alocat dezghețării mașinii, mai ales în diminețile friguroase în care se grăbesc spre serviciu, cei mai mulți apelează la dezghețarea autoturismului cu motorul pornit. Dar această situație care poate duce la o mulțime de probleme.

Un specialist auto a explicat de nu ar trebui lăsat motorul mașinii pornit. ”Deși, în orice altă situație, un șofer nu și-ar lăsa niciodată autoturismul pornit nesupravegheat, se întâmplă destul de des în diminețile geroase. Parcă uită că astfel îi invită pe hoți să le fure automobilul. An de an, oamenii legii sunt chemați să intervină după astfel de incidente. Marea problemă este că multe dintre polițele de asigurare au clauze legate de ”chei în mașină” sau ”vehicul lăsat nesupravegheat”, care înseamnă că șoferii nu pot depune o reclamație dacă vehiculul lor a fost furat cât era nesupravegheat cu cheile înăuntru”, a explicat specialistul auto.

Cum să dezgheți corect mașina atunci când este ger

Însă, pentru a putea pleca la drum cu mașina în diminețile geroase, esre important să ții cont de câteva lucruri. Iată câteva sfaturi despre cum poți să dezgheți mașina în siguranță și cât mai repede:

  • Folosește un raclet. Începe prin a îndepărta gheața de pe parbriz cu un raclet special. Un raclet cu lama de cauciuc este eficient în îndepărtarea gheții fără a zgâria suprafața parbrizului.
  • Aplică un lichid de dezghețare special pe parbriz și pe geamuri laterale. Acest lichid va ajuta la topirea rapidă a gheții și va împiedica refacerea acesteia.
  • Pornirea mașinii și activarea sistemului de dezghețare va ajuta la topirea rapidă a gheții de pe geamuri și încălzirea interiorului mașinii.
  • Evită folosirea apei fierbinți pentru a dezgheța geamurile. Diferența bruscă de temperatură poate duce la fisurarea parbrizului sau a geamurilor laterale din cauza șocului termic.
  • Înainte de a se instala vremea rece, acoperă parbrizul și oglinzile laterale cu huse speciale de protecție. Aceste huse vor reduce formarea gheții și vor face mai ușoară dezghețarea.
  • Evită să forțezi deschiderea ușilor sau a geamurilor laterale în cazul în care acestea sunt înghețate. Pornește mașina și lasă sistemul de încălzire să își facă treaba înainte de a încerca să le deschizi.

Este important să fii atent la condițiile meteorologice și să îți planifici timpul astfel încât să poți să îți dezgheți mașina înainte de a începe să conduci. Un vehicul bine întreținut și pregătit pentru vremea rece este esențial pentru siguranța ta în trafic.

Foto: Shutterstock

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și