Prima pagină » Actualitate » Cum să îți alegi „BABA”, în luna martie. Tradiții și superstiții, în prima zi de primăvară

Cum să îți alegi „BABA”, în luna martie. Tradiții și superstiții, în prima zi de primăvară

Cum să îți alegi „BABA”, în luna martie. Tradiții și superstiții, în prima zi de primăvară
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Conform tradiției, în luna martie fiecare persoană trebuie să-și aleagă o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul respectiv, în funcție de vreme.

Potrivit credinței populare, acest obicei are legătură cu legenda Babei Dochia, cea care este responsabilă de venirea iernii și despre care se spune că de pe 1 și până pe 9 martie își leapădă toate cojoacele, iar vremea devine mai călduroasă.

Astfel, această perioadă este foarte importantă, deoarece – în funcție de vremea din ziua aleasă – putem afla dacă vom avea parte de un an bogat sau nu, notează Antena 3.

Se spune că dacă ziua aleasă este însorită, atunci toate vor merge bine întregul an, iar dacă plouă sau cerul este acoperit de nori, atunci vom fi supărați și mohorâți, la fel ca baba aleasă.

De asemenea, dacă în ziua respectivă va ninge, este un semn că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.

Cum îți calculezi „baba”

Pentru alegerea „babei”, există două variante:

  1. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea, după bunul plac, a unei zile, cu menţiunea că aceasta trebuie să fie cuprinsă între 1 și 9 martie;
  2. O altă variantă, care este mai sigură, este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere.

De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respectivă.

Atunci când data nașterii este formată din două cifre, acestea trebuie să fie adunate, astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, ceea ce înseamnă că baba va fi pe 1 martie.

Tradiţii, la începutul lunii martie

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de fiecare zonă a țării. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

În alte zone, tinerii și copiii merg din casă în casă și îi întâmpină pe locuitorii satului sau pe vecini cu urări de bine pentru primăvară.

Mărțișorul este un simbol al regenerării naturii și al începutului unui nou ciclu al vieții. Astfel, sărbătoarea numită „Mărțișor” marchează începutul primăverii.

În vechiul calendar roman, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că „babele” reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și