Cum să ne pregătim și cum reacționăm când ne întâlnim cu unul sau mai mulți câini agresivi. Dresor: „Ultimul lucru pe care trebuie să îl faci este să o iei la fugă”
Cazurile în care o persoană atacată de câini își pierde viața sunt extrem de rare și tragedia de sâmbătă dimineață nu ar trebui să declanșeze panică în rândul românilor, atrage atenția un specialist în interacțiunea cu câinii, dresorul Marius Munteanu, care a oferit, la rugămintea Gândul, cele mai important sfaturi privind atitudinea în fața unul câine sau a unei haite de animale agresive, dar și pentru pregătirea unei deplasări în zone cu potențial sau cunoscute pentru pericol de a întâlni astfel de patrupede.
Sunt două sfaturi esențiale pentru a crește șansele de a scăpa nemușcat de câini agresivi, cu atât ai mult să scapi în viață, după cum a explicat dresorul Marius Munteanu, de la Clubul de Excelență Canină Patrocle din Brașov:
- Nu merge în zone unde sunt indicii sau știi că sunt câini agresivi!
- Dacă te întâlnești cu unul sau mai mulți câini care vor să te atace, nu fugi!
Pornind de la cazul femeii care și-a pierdut viața, sâmbătă, mușcată de câinii fără stăpân din zona Lacul Morii din București, după ce mai fusese victima unui atac acum un an, Marius Munteanu atrage atenția că cel mai important lucru este să nu te pui singur în pericol.
„Aceste cazuri sunt extrem de rare, se moare mai mult de apendicită. Asta trebuie să înțeleagă lumea, că nu suntem în pericol, sunt câteva cazuri în ultimii mai mult de zece ani. Este o absolută exagerare. Este un eveniment trist, pentru că femeia a fost mușcată, probabil, de o arteră, lucru care s-a întâmplat în cazul cetățeanului japonez, mușcat de un singur câine, care i-a secționat artera femurală și l-a desangvinizat în trei minute. Asta e o catastrofă pentru om, dar e atât de rară, că poți mai degrabă umflând baloane pentru copii”, explică specialistul. Cetățeanul japonez a fost mușcat de un câine în Piața Victoriei, chiar lângă Guvern, în ianuarie 2006.
Ghid de supraviețuire
La rugămintea Gândul, Marius Munteanu a detaliat tehnicile și dispozitivele la care să apelezi pentru a evita să fii mușcat de câini.
„Încearcă să nu fi victimă! Dacă știi că în zona aia sunt câini sau ai auzit întâmplări de genul ăsta, e clar că în zona aia nu mergem fără să ne pregătim”, a atras atenția specialistul, cu referire la bucureșteanca decedată sâmbătă.
Dacă este vorba de câini izolați, lucrurile sunt mai simple. „Îmi pun spatele lipit de un zid, dacă se poate, să mă folosesc de ce am în mână, dacă am ceva, o geantă, un rucsac. În niciun caz să nu fug de câine, să nu încerc să vorbesc cu el, să nu încerc să îl domolesc, pentru că nu se va domoli dacă vrea să îmi facă rău. Și să mă apăr cât se poate”, a subliniat Marius Munteanu.
Dacă atacul nu a început deja, uneori câinii pot fi deturnați dacă ai cumva la tine și le arunci bobițe/recompense uscate. În cazul unui atac, specialistul atrage atenția că nu fuga, ci lupta pentru apărare este soluția salvatoare. „E greu de spus cum să te aperi de un câine care te atacă, dar nu trebuie să fugi de el. Depinde și câtă înverșunare ai și cât te temi. Chiar dacă te temi, nu trebuie să dai înapoi. Ultimul lucru pe care trebuie să îl faci este să o iei la fugă. Nu te poți îndepărta decât cu fața spre pericol. Și atenția la câinii din spate, pentru că cei din față sunt cei care latră și mârâie, iar cei din spate sunt cei care apucă. Tocmai de aceea ne folosim de un perete, să nu vină niciun câine din spate”, a precizat Marius Munteanu.
Cele mai utile dispozitive anti-câini
Din păcate, din datele existente în cazul tragediei din zona Lacului Morii, victima nu avea niciun perete la dispoziție când a fost mușcată de câinele sau câinii fără stăpân.
„Tocmai de aceea, în cazul în care ieși în natură, indiferent unde te duci, într-o zonă izolată, pe malul lacului sau te duci pe munte și poți să dai de câini ciobănești sau te duci în orice altă zonă, o incintă – chiar în curtea unor instituții sau fabrici situate mai ales la periferie, unde se adună câinii la hrană – trebuie să te duci pregătit. Și atunci pot să am la mine spray cu piper anti-câini, dar trebuie să învăț întâi să îl folosesc. Trebuie exersat mai întâi, cu un spray normal, să imit gestul, pentru a-mi intra în reflex. Am întâlnit oameni care aveau spray, dar nu și-au putut ține cumpătul și nu au știut cum să îl folosească”, a explicat Marius Munteanu.
Sunt două metode de folosire a acestui spray cu piper, în funcție de model. „În cazul spray-urilor care dau un fel de nor, trebuie folosit pe retragere, în cercuri, ca să creez o perdea de piper între mine și câini, iar în cazul celor cu gel, trebuie țintit înspre ochii sau fața câinilor”, a subliniat specialistul.
Spray-urile cu piper sunt mai eficiente decât cele paralizante pentru că provocă automat închiderea ochilor și dezorientare. „Atenție! Problema e, dacă bate vântul tare, putem să ne facem mai mult rău”, spune Marius Munteanu. În cazul aparatelor cu ultrasunete împotriva câinilor, disponibile pe piață în ultimii ani, eficiența lor este incertă, merge la unii, la alții nu, iar dacă e vorba de o haită de 20 de câini, cel mai probabil nu îi gonește, potrivit specialistului.
Un alt accesoriu eficient este o goarnă cu aer comprimat, care se poate cumpăra cu câțiva zeci de lei, fiind destinată cu precădere împotriva urșilor sau altor animale sălbatice, câine de stână când mergi în drumeții sau camping. „Este un dispozitiv cu aer comprimat și când apeși pe buton sună foarte tare și este în măsură să producă elementul-surpriză care să îți permită să mă îndepărtez încet, încet și să mă pun în siguranță”, a spus Marius Munteanu.