Porumbul fiert este un preparat simplu și foarte delicios, dar trebuie să ții cont de câteva trucuri pentru a obține un gust savuros și o textură ideală. Totul depinde de alegerea porumbului, curățarea sa și chiar și momentul în care îl fierbi.
Alegerea porumbului proaspăt este extrem de importantă, iar unul dintre primele indicii pentru acest aspect este mătasea.
Ea ar trebui să fie mătăsoasă, umedă și de un galben intens. O mătase uscată sau decolorată indică faptul că porumbul este mai bătrân și poate fi mai fad la gust.
De asemenea, boabele ar trebui să fie pline și uniforme. Când apeși pe ele, acestea ar trebui să fie ferme și să lase o amprentă ușoară. Evitați porumbul cu boabe goale sau cu pete.
În plus, frunzele porumbului trebuie să fie verzi și fără pete uscate, deoarece acestea protejează boabele și arată cât este de proaspăt porumbul, potrivit Realsimple.com. Este de preferat să alegeți porumb de sezon, deoarece acesta este, de obicei, cel mai dulce și mai gustos.
De asemenea, curățarea porumbului este la fel de importantă. Îndepărtați frunzele, lăsând doar câteva dintre cele mai apropiate de știulete pentru protejarea porumbului în timpul fierberii.
Următorul pas este eliminarea mătăsii, care se îndepărtează cu ușurință prin tragere. Este foarte important să o îndepărtați complet, pentru că aceasta poate da un gust amar porumbului fiert.
În cele din urmă, spălați bine știuleții sub jet de apă rece pentru a îndepărta orice resturi de frunze sau de pământ.
Puneți porumbul în apă rece cu sare, înainte de a-l pune pe foc, deoarece sarea va pătrunde mai bine în boabe și le va accentua gustul, notează Știrile Pro TV.
Fierbeți porumbul timp de 10-15 minute, în funcție de mărime și de preferințele fiecăruia, pentru o textură mai crocantă sau mai moale, menținând un foc mediu pentru o gătire uniformă. Pentru o aromă mai intensă, puteți fierbe porumbul în coji, îndepărtând doar câteva frunze și mătasea.
După ce ați fiert porumbul, puteți adăuga și alte arome, cum ar fi unt și sare, pentru un gust clasic și delicios. Este de evitat fierberea în apă clocotită (porumbul trebuie pus în apă rece pentru a se încălzi treptat) sau fierberea prea mult (porumbul fiert prea mult poate deveni moale și farinos).
Pe termen scurt, adică una sau două zile, porumbul fiert poate fi păstrat în frigider, dar trebuie să acoperi știuleții cu folie alimentară sau să-i pui într-un recipient ermetic. Pentru o perioadă mai lungă, de până la o săptămână, porumbul poate fi ținut în congelator. Atenție, în ambele cazuuri, răcește porumbul după fierbere.
Apoi, taie boabele de porumb și pune-le în pungi sau recipiente pentru congelator. Dacă ai un aparat de vidat, folosește-l pentru a elimina cât mai mult aer din ambalaj și a preveni arsurile de congelator.
Nu reîncălzi porumbul în microunde, deoarece acest lucru îl poate face cauciucat. Pentru a-l reîncălzi, poți să-l fierbi din nou în apă clocotită timp de câteva minute sau să-l încălzești pe grătar.
Răcirea rapidă imediat după fierbere este importantă deoarece previne dezvoltarea bacteriilor și menține textura și culoarea porumbului. De asemenea, vidarea la congelare elimină aerul din ambalaj, prevenind arsurile de congelator care pot altera gustul și textura.
Pe lângă gustul său dulce și delicios, porumbul are și multe beneficii pentru sănătate. Iată-le pe cele mai importante șapte, potrivit Healthshots.com.
FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia