Cum să prepari MĂMĂLIGA perfectă în 4 pași? Secretul care face diferența. Multe gospodine fac această greșeală

Cum să prepari MĂMĂLIGA perfectă în 4 pași? Secretul care face diferența. Multe gospodine fac această greșeală
Mămăligă - Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08/11/2024, 08:52

Mămăliga, „pâinea de odinioară” nelipsită din bucătăria românească tradițională, poate părea simplu de preparat, însă are câteva secrete, pe care puțini le cunosc, dar care fac diferența, scrie EVZ.ro.

Odinioară făcută din mălai proaspăt măcinat, astăzi mămăliga poate fi pregătită și din mălaiul mai fin de supermarket, obținând un preparat delicios cu doar câțiva pași esențiali.

Rețeta tradițională de mămăligă: pașii de urmat

Pentru a obține o mămăligă ca la carte, este important să folosești un mălai de calitate. Iată cei 4 pașii principali pentru o mămăligă ca la carte:

  1. Pregătirea apei: Pune apă la fiert într-un ceaun, presară un praf de sare grunjoasă și adaugă o lingură de mălai, lăsând apa să ajungă încet la punctul de fierbere.
  2. Adăugarea mălaiului: Toarnă mălaiul în fir subțire, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. La început, este indicat să folosești un tel, iar când mămăliga începe să se îngroașe, treci la o lingură de lemn.
  3. Gătirea mămăligii: Continuă să amesteci pe tot parcursul fierberii. Dacă ai optat pentru mălai de moară, lasă mămăliga pe foc aproximativ 15-20 de minute în plus, pentru a-i permite să se gătească bine.
  4. Servirea: Mămăliga tradițională este ideală atunci când este așezată pe un tocător de lemn, nu într-un bol sau pe un platou de porțelan. Lemnul ajută la absorbția excesului de apă, păstrând textura perfectă.

Mămăliga „reinterpretată” – trucul folosit de bucătarii profesioniști

În restaurantele moderne, mămăliga clasică a primit un twist culinar. Pentru o textură mai cremoasă, bucătarii adaugă un cub de unt spre finalul preparării, un ingredient care aduce și un plus de savoare.

O altă reinterpretare surprinzătoare a mămăligii este cea „varianta italiană”, unde „mămăliga neagră” se pregătește cu cerneală de sepie, oferindu-i astfel o culoare și un gust unic.

Acest preparat este popular în anumite regiuni italiene și este servit ca delicatesă. În Italia, veți găsi acest preparat sub denumirea de „polenta”.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri