Prima pagină » Actualitate » Cum să recunoști CARNEA proaspătă din supermarket. Un măcelar dezvăluie secretul pe care puțini români îl știu

Cum să recunoști CARNEA proaspătă din supermarket. Un măcelar dezvăluie secretul pe care puțini români îl știu

Cum să recunoști CARNEA proaspătă din supermarket. Un măcelar dezvăluie secretul pe care puțini români îl știu
Sursa foto: Profimedia images

Atunci când cumperi carne din magazin, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să descoperi acasă că produsul ales nu este proaspăt. Pe lângă risipa de bani, o carne de calitate îndoielnică îți poate strica planurile în bucătărie.

În goana după alimente, mulți români omit să mai acorde atenție unui indiciu foarte important – e proaspătă carnea din garantare? Dar cum poți fi sigur că bucata pe care o alegi este cu adevărat proaspătă?

John Karangis, bucătar șef , a dezvăluit câteva sfaturi esențiale care te vor ajuta să recunoști care este bucata de carne proaspătă din garantare dar și cea care nu ar trebui cumpărată.

Unul dintre indiciile principale la care trebuie să fi atent atunci când cumperi carne este culoarea și textura – doi indicatori ai prospețimii.

Potrivit lui Karangis, carnea proaspătă trebuie să aibă o culoare roșu aprins și o textură umedă, dar fără să fie lipicioasă. Această nuanță intensă este rezultatul interacțiunii dintre mioglobină, o proteină din țesutul muscular, și oxigen.

Sursa foto: Profimedia images

Sursa foto: Profimedia images

Pe măsură ce carnea se învechește, oxidarea determină o schimbare de culoare spre un roșu mai închis sau chiar maroniu, semn că produsul nu mai este la fel de proaspăt.

Pentru o alegere mai sigură, Karangis recomandă să optezi pentru carne proaspătă de la măcelărie în locul celei preambalate, deoarece astfel poți discuta direct cu măcelarul despre proveniența și data procesării cărnii, potrivit Playtech.ro.

Cum alegi cea mai bună carne tocată

În cazul cărnii tocate, este esențial să fie consumată sau congelată în maximum una-două zile de la tocare. Dacă o cumperi din supermarket, verifică întotdeauna data ambalării și termenul de valabilitate.

Dacă nu intenționezi să o gătești imediat, carnea trebuie depozitată corespunzător. Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), aceasta poate fi păstrată în frigider până la cinci zile, însă își pierde prospețimea pe măsură ce timpul trece. De aceea, dacă nu o gătești în primele 24 de ore, este recomandat să o congelezi.

Secretul congelării corecte a cărnii

Jurnalista Melissa Clark oferă un sfat important privind depozitarea corectă a cărnii în congelator. Nu lăsa carnea în tava de polistiren acoperită cu folie de plastic, deoarece acest lucru poate duce la apariția arsurilor de congelare, afectând calitatea produsului.

Alte sfaturi practice pentru o congelare corectă a cărnii:

Dacă ai o bucată de carne pe care vrei să o congelezi atunci ar trebui să transferi carnea într-o pungă specială pentru congelare. Înfășoară bucata de carne în hârtie pentru congelator. De preferat ar fi să sigilezi carnea în vid, dacă ai posibilitatea, pentru a elimina oxigenul și a preveni uscarea produsului.

Deși carnea poate fi păstrată în congelator pe termen nelimitat, este recomandat să o consumi în cel mult 12 luni, iar carnea tocată în maximum patru luni pentru a-i menține calitatea optimă.

Cum îți dai seama că o carne congelată nu mai este bună?

Dacă observi decolorare excesivă, textură uscată sau cristale de gheață pe suprafața cărnii, acestea sunt semne clare ale arsurii de congelare. Deși produsul poate fi consumat în siguranță, gustul și textura vor fi afectate.

Respectând aceste sfaturi simple, vei putea face alegeri mai bune la cumpărături și vei evita situațiile neplăcute în bucătărie.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Discuții la Cotroceni între Nicușor Dan și magistrații care au decis să vorbească public despre problemele din Justiție
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Peste cine a dat Tudor Chirilă la metrou, după scandalul iscat de câștigarea Alessiei Pop la Vocea României. Ce s-a întâmplat pe loc?
Prosport.ro
Mădălina Ghenea, apariție de neratat. Imaginile care le-au tăiat respirația italienilor
Adevarul
De ce nu a construit România autostrăzi în anii ’90. Planul celor peste o mie de kilometri în primul deceniu după Ceaușescu
Mediafax
Cozonac tradițional românesc. Rețeta perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Val de concedieri în fabricile auto din vestul țării. Motivul pentru care mii de oameni vor rămâne fără slujbe în viitorul apropi
Cancan.ro
Ninge abundent de Crăciun! ANM a schimbat radical prognoza: zonele din România unde iarna își intră în drepturi
Ce se întâmplă doctore
Cum își păstrează silueta Iulia Vântur. Ce bea în fiecare dimineață? ”Cred că acesta este secretul până la urmă”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mii de șoferi nevinovați au fost amendați din cauza unui radar defect. A funcționat așa timp de 4 ani
Descopera.ro
Caietele secrete ale unui mare om de știință au fost dezvăluite
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci