Cum scot comercianții profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut un pește asemănător, dar mai ieftin

Cum scot comercianții profit la mare cu hamsia prăjită. Turiștilor le este vândut un pește asemănător, dar mai ieftin
Programul Litoralul pentru toți 2024. Cazare cu 230 de lei pe noapte în Mamaia! / Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 15/06/2022, 19:53
Actualizat: 15/06/2022, 19:55

Hamsia prăjită reprezintă gustul vacanţei pe litoral, fiind mâncarea preferată a turiştilor. Este un pește slab în grăsimi, la un preț accesibil și poate fi mâncat oriunde, chiar direct pe plajă. Cu toate acestea, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia asupra faptului că mulţi comercianţi îşi păcălesc clienţii şi vând şprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin, în loc de hamsie.

Perioada în care hamsia se prinde cel mai bine este primăvara, însă şi la momentul actual se prind cantităţi importante în plasele pescarilor. „Este foarte bună. Este un peşte care trebuie curăţat înainte de a fi gătit deoarece are intestinele amare”, spune pescarul Matei Datcu.

Pescarii explică că este important să ne asigurăm că peștele este proaspăt înainte de a-l prepara. Ochii peştelui trebuie să fie clari şi limpezi, iar branhiile trebuie să aibă culoare roşie, să nu prezinte gelatină pe ele sau să fie compacte. De asemenea, carnea nu trebuie să fie uscată, iar când se apasă cu degetul pe ea, trebuie să revină rapid la forma iniţială.

La dughene, o porție de hamsie poate fi cumpărată cu 10 lei/100 de grame. În pescăriile din Constanţa, hamsia proaspăt prinsă costă în jur de 12 lei/kilogram, în timp ce la restaurant sau cherhana o porţie de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă aproximativ 30 de lei. În spatele prețului accesibil și al gustului savuros, se poate ascunde, însă, și o păcăleală.

Sursa foto: Facebook/Adrian Bîlbă

În loc să fie serviți cu o porție de hamsie, turiștii primesc șprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin, ceea ce înseamnă un profit mai mare pentru comercianți. Munca și cheltuiala sunt mai mici deoarece șprotul se poate prăji cu totul, nefiind necesară curățarea lui. În contextul în care pe produsul venit de la furnizori scrie clar dacă este una sau alta, Protecţia Consumatorilor precizeză că cei care vând şprot prăjit în loc de hamsie nu au nicio scuză şi vor fi amendaţi.

„Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, menționează Matei Datcu. Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peşte care poate ajunge la 15-20 de centimetri la maturitate, iar şprotul (Sprattus sprattus) este mai mic, având între 8 şi 15 centimetri la maturitate, potrivit adevărul.ro.

Sursa foto: Facebook/Adrian Bîlbă

„Hamsia este un peşte mult mai cilindric. Nu se găseşte obişnuit la Marea Neagră şi nu în ultima vremea. Populaţia de şprot din Marea Neagră  a crescut foarte mult şi calitatea acesteia este foarte bună. Şprotul este mai sănătos ca hamsia, aceasta din urmă fiind mai grasă, dar oamenii preferă carnea mai grasă deoarece aceasta este mai gustoasă”, explică biologul Adrian Bîlbă.

Cel mai răspândit mod de prepararea a hamsiei este cel prin care peştele curăţat se dă prin făină şi sare apoi se prăjeşte în ulei încins. Cu toate acestea, Adrian Bîlbă spune că reţeta românească nu este cea mai bună, deoarece uleiul ars sau prăjit are o mulţime de acizi graşi şi alte substanţe toxice care se acumulează. Biologul precizează că cel mai bine ar fi să o gătim la cuptor sau să o marinăm pentru a păstra calităţile nutritive.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri