Hamsia prăjită reprezintă gustul vacanţei pe litoral, fiind mâncarea preferată a turiştilor. Este un pește slab în grăsimi, la un preț accesibil și poate fi mâncat oriunde, chiar direct pe plajă. Cu toate acestea, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia asupra faptului că mulţi comercianţi îşi păcălesc clienţii şi vând şprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin, în loc de hamsie.
Perioada în care hamsia se prinde cel mai bine este primăvara, însă şi la momentul actual se prind cantităţi importante în plasele pescarilor. „Este foarte bună. Este un peşte care trebuie curăţat înainte de a fi gătit deoarece are intestinele amare”, spune pescarul Matei Datcu.
Pescarii explică că este important să ne asigurăm că peștele este proaspăt înainte de a-l prepara. Ochii peştelui trebuie să fie clari şi limpezi, iar branhiile trebuie să aibă culoare roşie, să nu prezinte gelatină pe ele sau să fie compacte. De asemenea, carnea nu trebuie să fie uscată, iar când se apasă cu degetul pe ea, trebuie să revină rapid la forma iniţială.
La dughene, o porție de hamsie poate fi cumpărată cu 10 lei/100 de grame. În pescăriile din Constanţa, hamsia proaspăt prinsă costă în jur de 12 lei/kilogram, în timp ce la restaurant sau cherhana o porţie de hamsie cu mămăligă şi usturoi costă aproximativ 30 de lei. În spatele prețului accesibil și al gustului savuros, se poate ascunde, însă, și o păcăleală.
În loc să fie serviți cu o porție de hamsie, turiștii primesc șprot, un peşte asemănător, dar mai ieftin, ceea ce înseamnă un profit mai mare pentru comercianți. Munca și cheltuiala sunt mai mici deoarece șprotul se poate prăji cu totul, nefiind necesară curățarea lui. În contextul în care pe produsul venit de la furnizori scrie clar dacă este una sau alta, Protecţia Consumatorilor precizeză că cei care vând şprot prăjit în loc de hamsie nu au nicio scuză şi vor fi amendaţi.
„Lumea confundă peştii mici între ei. Şprotul este mai lat, poţi să nu-l cureţi şi să-l prăjeşti, dar hamsia trebuie neapărat curăţată. De aceea, pe la friteuze o să se regăsească mai mult şprot”, menționează Matei Datcu. Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peşte care poate ajunge la 15-20 de centimetri la maturitate, iar şprotul (Sprattus sprattus) este mai mic, având între 8 şi 15 centimetri la maturitate, potrivit adevărul.ro.
„Hamsia este un peşte mult mai cilindric. Nu se găseşte obişnuit la Marea Neagră şi nu în ultima vremea. Populaţia de şprot din Marea Neagră a crescut foarte mult şi calitatea acesteia este foarte bună. Şprotul este mai sănătos ca hamsia, aceasta din urmă fiind mai grasă, dar oamenii preferă carnea mai grasă deoarece aceasta este mai gustoasă”, explică biologul Adrian Bîlbă.
Cel mai răspândit mod de prepararea a hamsiei este cel prin care peştele curăţat se dă prin făină şi sare apoi se prăjeşte în ulei încins. Cu toate acestea, Adrian Bîlbă spune că reţeta românească nu este cea mai bună, deoarece uleiul ars sau prăjit are o mulţime de acizi graşi şi alte substanţe toxice care se acumulează. Biologul precizează că cel mai bine ar fi să o gătim la cuptor sau să o marinăm pentru a păstra calităţile nutritive.