Cum se apără SAMSARII din piețe de criticile clienților: „Am carte de muncă, plătesc impozit, TVA, taxe…”
În ultimii ani, discuțiile despre intermediarii care cumpără ieftin de la producători și vând, apoi, în piețe, la prețuri cu mult mai mari, s-au tot intensificat.
În fiecare an, mai ales în perioada verii, clienții critică puternic această practică, descrisă de unii drept „înșelătoare”, din care nu au de câștigat decât intermediarii, în timp ce producătorii locali și clienții au doar de pierdut.
Ei bine, intermediarii, sau „samsarii”, cum mai sunt cunoscuți, se apără și spun că, în anumite zile, ajung să își vândă marfa sub prețul de achiziție, astfel că profiturile lor nu sunt atât de mari precum ar crede clienții sau producătorii care îi arată cu degetul, notează Adevărul.
Pentru că prețurile sunt foarte mari, în pofida faptului că suntem în plin sezon agricol, nu puține sunt vocile care se ridică împotriva comercianților, atât din rândul producătorilor, cât și al clienților și chiar al autorităților. Și, de foarte multe ori, producătorii, cei care știu cât au muncit pentru a-și vinde legumele și fructele, se plâng că își vând marfa la prețuri derizorii și o găsesc apoi la tarabe la prețuri chiar și de câteva ori mai mari.
Clienții, la rândul lor, au aflat și ei de diferențele mari dintre tarifele percepute de producători și cele afișate de intermediari, astfel că dezbaterile se încing.
Intermediarii din piețe se apără
În cea mai mare piață din Slatina, producătorii pot fi numărați pe degete și vând numai produse de sezon. Cei mai mulți dintre cei de la tarabe sunt, însă, intermediari, oameni care din asta trăiesc și pe care unii îi numesc „samsari” sau chiar „speculanți”.
Ei se plâng, însă, că situația lor nu este chiar atât de roz. Ei recunosc că există diferențe între prețurile la care cumpără de la producători și prețurile la care vând ei la tarabă, dar explică și că există cheltuieli care trebuie să fie acoperite.
„La televizor zic că iei cu 30 de bani, când te duci acolo iei cu 1,8 lei/kg lubenița, de exemplu. O transporți, o depozitezi, o manipulezi și câștigi ce rămâne. Am carte de muncă, plătesc impozit, TVA, taxe…
La noi, aici, producătorii sunt doar cei din colț. Au aceleași prețuri, că omul muncește și vrea să câștige. Cei care ne dau nouă au surplus de ce pot vinde ei la piață. Noi de asta nici nu avem grămezi mari, pentru că luăm din fiecare câte puțin, noi stăm aici tot timpul anului, iar clientul trebuie să găsească în fiecare zi tot ce dorește, altfel merge în altă parte”, spune o doamnă care vinde în piață, pentru sursa citată.
Comercianții care vând în piața din Slatina spun că doar trăiesc din asta, nu pot face profit considerabil. Fiind județul cu foarte mulți producători de legume, prețurile sunt în oricare moment al anului sub cele din marile piețe din țară, chiar și atunci când e criză de legume și intermediarii nu mai știu ce să facă pentru a se aproviziona.
Sursa foto: Shutterstock