Probabil v-ați întrebat măcar o dată cum se calculează pensia, care este modalitatea prin care autoritățile stabilesc suma de bani pe care o vom primi la bătrânețe.
Ei bine, există o formulă de calcul, stabilită prin lege, prin care se calculează suma pe care urmează să o primim lunar în momentul în care ieșim la pensie.
Deși este o formulă pur și simplu, ea include o serie de factori, precum stagiul de cotizare, vârsta de pensionare, veniturile, dar și multe alte detalii. Din acest motiv, calculul nu este deloc unul simplu, ba chiar la prima vedere poate să pară extrem de complicat.
În primul rând, contează foarte mult tipul de pensie, pentru că și formula se modifică în funcție de acesta. Există pensii pentru limită de vârstă, pensii anticipate și pensii de urmaș.
Cu toate că formula de calcul este diferită în fiecare caz, există, totuși, și unele puncte comune.
Când vorbim despre pensia pentru limita de vârstă, un factor extrem de important este stagiul de cotizare, adică perioada în care persoana în cauză a plătit contribuții către sistemul public de pensii (așa-numitul pilon I).
Cu cât stagiul de cotizare e mai mare, cu atât pensia încasată va fi mai mare. Însă nu doar acest aspect este important, ci și venitul raportat la care s-au plătit asigurările sociale pentru pensii. Pentru că, evident, fiind procentual, la un venit mai mare se plătesc și contribuții mai mari. De altfel, venitul pentru care s-au plătit asigurări sociale reprezintă baza în ceea ce privește calculul cuantumului pensiei.
Cum este stabilit? În funcție de veniturile asupra cărora au fost plătite contribuții de asigurări sociale în timpul muncii. Iar un alt detaliu important îl reprezintă coeficienții de calcul. Pentru cei care nu știu, aceștia sunt reglementați în cadrul legislației naționale de pensii, notează Fanatik.
Valoarea de pensie se stabilește prin înmulțirea punctajului mediu anual al persoanei asigurate cu valoarea unui punct de pensie.
În ceea ce privește pensia anticipată, se folosește același sistem menționat anterior. Există însă câteva ajustări având în vedere că persoana respectivă se pensionează mai devreme, iar sumele pot varia în funcție de veniturile anterioare, anii de cotizare, dar și inflația ori reglementările în vigoare.
În concluzie, calculul valorii pensiei este unul complex, iar cele mai importante două elemente sunt vechimea în muncă și veniturile raportat la care s-au plătit contribuții la sistemul public.
Sursa foto: Shutterstock