Prima pagină » Actualitate » Cum se desface corect sticla de ȘAMPANIE. Trucuri pentru evitarea incidentelor

Cum se desface corect sticla de ȘAMPANIE. Trucuri pentru evitarea incidentelor

Cum se desface corect sticla de ȘAMPANIE. Trucuri pentru evitarea incidentelor

Cum se desface corect sticla de șampanie. Deschiderea corectă a unei sticle de șampanie este o artă care asigură siguranța, păstrează efervescența băuturii și adaugă un strop de eleganță momentului. Iată pașii de urmat:

Răcește șampania corespunzător

Șampania trebuie să fie bine răcită, între 6-8°C. Temperaturile mai ridicate pot face ca presiunea din sticlă să crească, crescând riscul de explozie.

Păstreaz-o în frigider sau într-un vas cu gheață timp de 30 de minute înainte de deschidere.

Pregătește-te pentru deschidere

Alege un loc sigur, de preferat fără obiecte fragile sau persoane foarte apropiate.

Îndepărtează folia care acoperă dopul și gâtul sticlei, urmând perforațiile, dacă există.

Desfă sârma de siguranță

Ține sticla înclinat la un unghi de 45° (nu îndrepta gâtul sticlei spre persoane sau obiecte fragile).

Ține mâna ferm pe dop și desfă sârma de siguranță, rotind-o aproximativ de 5-6 ori până când este complet desfăcută.

Ține dopul și începe rotirea sticlei

Ține ferm dopul cu o mână, aplicând o presiune ușoară pentru a-l împiedica să zboare.

Cu cealaltă mână, rotește sticla (nu dopul) încet și constant. Astfel, presiunea interioară va împinge dopul ușor în sus.

Controlează eliberarea dopului

Vei simți presiunea crescând pe măsură ce dopul începe să iasă. Controlează eliberarea acestuia, menținând o mână fermă pe dop pentru a evita zgomotele puternice sau vărsarea băuturii.

Ideal, dopul ar trebui să iasă cu un sunet discret, nu cu un pocnet puternic.

Servește șampania

După deschidere, servește imediat băutura în pahare înalte (tip flute) pentru a menține bulele și aroma.

Dacă nu o consumi pe toată odată, folosește un dop special pentru șampanie pentru a păstra efervescența.

Sfaturi suplimentare:

Evită să scuturi sticla înainte de deschidere, pentru a preveni revărsarea.

Dacă deschizi șampania pentru o sărbătoare și dorești efectul dramatic, poți încerca sabrajul (tăierea gâtului sticlei cu o sabie), dar doar dacă ești experimentat și într-un spațiu sigur.

Deschiderea unei sticle de șampanie ar trebui să fie un moment festiv, dar și elegant!

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele