Prima pagină » Actualitate » Cum se pregătește România pentru un eventual val de migranți din Ucraina. Alexandru Rafila: „Cei care solicită azil beneficiază de servicii medicale” | VIDEO

Cum se pregătește România pentru un eventual val de migranți din Ucraina. Alexandru Rafila: „Cei care solicită azil beneficiază de servicii medicale” | VIDEO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Interne, Lucian Bode, că România se pregătește pentru un eventual val de refugiați din Ucraina.

Astfel, potrivit acestuia, persoanele care sosesc în România din Ucraina și solicită azil, pot beneficia de servicii medicale asigurate de stat.

De asemenea, ministrul a adăugat că, odată ce respectivele persoane primesc statutul de refugiat, acestea au aceleași drepturi ca cetățenii români.

„Așa cum ați aflat de la domnul ministru Bode, marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, am avut doar 11 solicitări de azil. Lucrul acesta sigur că ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Ucrainenii care vin în România beneficiază și de prevederile unui acord

Potrivit lui Rafila, cei aproape 7.000 de cetățeni care au sosit în România până acum beneficiază de prevederile unui acord bilateral care le conferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României pe perioada șederii, care nu poate depăși 90 de zile dacă aceștia nu solicită azil.

„Pentru cei care solicită statutul de azilant există o asigurare a asistenței medicale pentru aproape toate categoriile de servicii, există un fond care asigură plata serviciilor medicale pentru solicitanții de azil, iar dacă primesc statutul de refugiat, au aceleași drepturi ca și cetățenii români. Deci nu este niciun fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale. Problema pe care am avut-o a fost legată de operaționalizarea unor structuri la nivelul direcțiilor de sănătate publică și, bineînțeles, la nivelul Ministerului Sănătății, care să asigure coordonare și intervenție rapidă în cazul în care afluxul de persoane venind dinspre Ucraina este de mari proporții.

Există echipe medicale mobile care se pot deplasa în eventualele centre care vor fi înființate de către Ministerul Administrației și Internelor, încât să poată să evalueze starea de sănătate a persoanelor de acolo, să le ofere posibilitatea de a se vaccina și să intrăm către serviciile medicale de rutină.

Dacă este cazul, noi ne pregătim să includem în pachetul de informații pe care îl vor primi cetățenii ucraineni în momentul în care vor intra pe teritoriul național și în rândul acestor informații să existe o secțiune dedicată accesului la servicii medicale, pentru cai ei să știe ce au de făcut, unde trebuie să se adreseze dacă au probleme de sănătate”, a mai spus Rafila.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și