Cum se sărbătorea 1 Mai în comunism. Totul în numele poporului român şi al lui Nicolae Ceauşescu
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste – organizația a fost creată în anul 1951 – a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Astfel, s-a decis ca ziua respectivă să fie comemorată prin manifestații muncitorești.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, manifestările căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
În România, Ziua Internaţională a Muncii a fost sărbătorită de mișcarea socialistă, pentru prima dată, în anul 1890.
Acum, România democratică sărbătorește ziua de 1 Mai cu totul altfel decât se întâmpla în vremea lui Nicolae Ceaușescu, atunci când Partidul Comunist Româna deținea pârghiile puterii, iar o zi a muncitorimii reprezenta și un nou prilej de a scoate în evidență ”realizările Epocii de Aur”.
”Realizările” epocii comuniste țineau capul de afiș
Presa vremii – una care nu avea voie să iasă din ”tiparele” impuse de conducerea de partid și de stat – scria așa cum… dicta partidul, evident, iar articolele erau elogioase și o ofereau o imagine de forță din care reieșea că producția este în creștere continuă, iar faimosul plan cincinal era îndeplinit, de fiecare dată, înaintea de împlinirea respectivului termen.
De pildă, Societatea de Producere a Cărnii şi Preparatelor din Carne – notează Adevărul – a anunțat în presă că a realizat planul cincinal la producţia de carne, fiind înregistrate depășiri ale programului. Numai că românii, pe de altă parte, puteau observa, în fiecare zi, că vitrinele magazinelor alimentare erau goale la acea vreme.
”Lucrătorii SCPCP Focşani au raportat în preajma Zilei Muncii că au realizat prevederile la principalii trei indicatori, producţie marfă, carne de porc livrată şi beneficii, iar până la sfârşitul anului şi-au propus să realizeze o producţie marfă suplimentară de 45 milioane de lei, 980 de tone de carne de porc şi peste 5 milioane de lei beneficii”, se menționa în paginile ziarului respectiv.
Muncitorii, ”înarmați” cu portretele lui Nicolae Ceaușescu
Înainte de a se ajunge la etapa ”mici și bere”, muncitorii din perioada comunistă deveneau ”pioni” în timpul paradelor organizate pentru ca partidul și ”conducătorul iubit” să fie adulați.
Ziua de 1 Mai, Ziua oamenilor muncii, avea ca punct de pornire pe ”ordinea de zi” paradele coloanelor de muncitori plecaţi de la întreprinderi, ”înarmaţi” cu portretele lui Nicolae Ceauşescu, steagurile PCR şi tricolor, pancarte cu mesaje de la adresa celui care era supranumit și ”fiul poporului”.
Coloana lungă de manifestanți avea punctul de oprire chiar în centrul oraşului unde avea loc acest miting, numai că – în ultimii ani ai comunismului – s-a renunţat la respectivele parade, motivul fiind ”reducerea cheltuielilor”.
Citește și:
- VIDEO | Micul nu mai e ”vedetă” de 1 Mai la mare! Românii s-au înghesuit la ”street food”
- Oficial rus: ”Dialogul SUA-Rusia despre stabilitatea strategică este înghețat în mod oficial”
- Soldații ruși au furat până și ventilatoarele din spitale. Oficiali din Mariupol: ”În loc să își dezvolte medicina, Rusia îi jefuiește pe alții”
- Liderul nord-coreean recidivează și amenință cu folosirea ”preventivă” a armei nucleare: ”Colacul de salvare care garantează securitatea ţării noastre”
- Ucraina îi vânează pe autorii atrocităților de la Bucha. Procurorul general: ”Au fost identificați 10 militari ruși acuzați de crime de război”