Prima pagină » Actualitate » Cum se simte ALEXIA, fata căreia i-au fost reimplantate mâinile după un accident rutier. Mărturiile emoționante ale tinerei

Cum se simte ALEXIA, fata căreia i-au fost reimplantate mâinile după un accident rutier. Mărturiile emoționante ale tinerei

Cum se simte ALEXIA, fata căreia i-au fost reimplantate mâinile după un accident rutier. Mărturiile emoționante ale tinerei
Cum se simte Alexia, fata căreia i-au fost reimplantate mâinile după un accident rutier. Mărturiile emoționante ale tinerei

Alexia Tudose, fata care a devenit cunoscută la nivel național după ce a suferit un grav accident de circulație la finalul anului trecut și căreia medicii de la Iași au trebuit să îi reatașeze mâinile, face dezvăluiri emoționante la câteva luni după operațiile la care a fost supusă.

Cu toate că a trecut prin momente extrem de dificile, care i-ar fi pus la pământ pe mulți, Alexia este optimistă, cu toate că încă mai are mult de lucrat pentru a fi la nivel optim din punct de vedere al funcționalității membrelor.

Ea este extrem de recunoscătoare pentru noua șansă la o viață normală pe care medicii de la Iași i-au oferit-o. Ea are încredere deplină în echipa medicală care a îngrijit-o și are o relație deosebită cu medicul chirurg Sidonia Susanu.

„Când eram în spital nu puteam să văd altă cale, de ce ar trebui să mă simt negativ dacă eu sunt bine şi sunt acum pe picioarele mele?”, a spus Alexia, citată de Adevărul.

Tânăra a făcut un gest extrem de emoţionant, în urmă cu aproximativ o săptămână. Acesta i-a oferit medicul Sidonia Susanu un certificat de „renaştere”. La sec’iunea părinţi, figurau numele medicului salvator şi a soţului acesteia. Totodată, la naşi erau trecute cadrele medicale care au fost implicate în salvarea Alexiei.

Medicul Sidonia Susanu, care a coordonat echipa ce a reuşit operaţia miraculoasă, a povestit despre ce s-a întâmplat în acea zi şi despre mobilizarea pe care au făcut-o cadrele medicale de la Spitalul de Copii din Iaşi.

 „Fusese după o zi în care deja mai avusesem o fetiță venită după un accident cu strivire a membrului inferior stâng și nu ne-am așteptat ca în seara următoare să fim anunțați că s-a activat codul roșu cu victime multiple, copii. Inițial ni s-a spus că sunt mult mai mulți copii. La nivelul spitalului ne-am organizat foarte repede ca să putem primi un număr necunoscut de pacienți grav răniți. Medicul care era de gardă mi-a transmis despre Alexia că are o mână strivită și o mână amputată, moment în care am spus că mâna strivită o vom amputa și o vom remplanta pe cea care este detașată complet pentru că aceasta părea mai puțin lezată. A fost o decizie de o fracțiune de secundă. În momentul în care i-am văzut membrele, mâna dreaptă avea două structuri nervoase principale, dar masele musculare erau foarte puternic strivite. Dar, pentru că șansa de recuperare depinde de integritatea structurilor nervoase, practic, șanse mai mari avea, în ciuda strivirilor masive, membrul superior drept. M-am gândit: Doamne, cum să-i amputez copilului o mână care are doi din trei nervi principali. Și am spus cu Dumnezeu înainte, eu încerc să i le pun pe amândouă”, a precizat dr. Sidonia Susanu.

Alexia s-a întors recent la școală

Alexia și-a revăzut recent colegii de școală, care s-au bucurat enorm să o vadă după ce a trecut prin experiența traumatizantă. „Dovada că minunile există. E dimineaţă, e cam răcoare. Dar e o nouă zi, e AZI. Alături de cei mai faini puştani din Laurian, îmbrăţişând-o pe Alexia. Bine ai revenit în banca ta, fată dragă”, a fost mesajul dirigintei Alexiei, Cristina Zvanciuc, de la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani.

Pe 17 decembrie, noaptea,  un autocar cu 35 de persoane la bord s-a răsturnat, în municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, 25 de persoane fiind transportate la spital. Printre adolescenţii răniţi s-a aflat şi Alexia, care şi-a pierdut în accident ambele braţe.

Operația a durat aproape 20 de ore, potrivit medicului Sidonia Susanu, coordonatorul Secției de Chirurgie Plastică a Spitalului Sf. Maria, care a precizat că se speră la o recuperare de 85% a funcționalității membrelor superioare ale adolescentei. Potrivit medicului, tânăra va avea nevoie de un program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și