Prima pagină » Actualitate » Cum se ține, de fapt, POSTUL. Alimentația corectă din timpul Postului. Ce trebuie să știi

Cum se ține, de fapt, POSTUL. Alimentația corectă din timpul Postului. Ce trebuie să știi

Cum se ține, de fapt, POSTUL. Alimentația corectă din timpul Postului. Ce trebuie să știi
Cum se tine corect postul, sursa foto: Envato

Postul este o perioadă de introspecție și regăsire spirituală, dar și una de provocare alimentară. Astfel, medicii atrag atenția asupra importanței unei diete echilibrate în această perioadă, susținând că postul poate fi un prilej foarte bun pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase.

Conform dr. Alexandru Nechifor, medic specialist în medicină internă, cercetările recente confirmă că postul adduce beneficia majore sănătății.

„Reducerea inflamației și îmbunătățirea metabolismului sunt printre cele mai importante efecte. În plus, perioadele de post pot activa mecanisme de reparare celulară, contribuind astfel la prevenirea îmbătrânirii și a bolilor cronice. Totuși, succesul acestor beneficii depinde de calitatea dietei și de evitarea greșelilor frecvente”, a explicat medical, potrivit adevărul.ro.

Pe de altă parte, un regim dezechilibrat în timpul postului poate să ducă la carențe nutriționale. Lipsa proteinelor afectează musculature și imunitatea, în vreme ce deficitul de fier, asociat cu anemia, este o problemă comună, a susținut dr. Nechifor.

„Soluțiile includ integrarea în dietă a surselor vegetale de proteine, cum ar fi lintea, năutul sau tofu, și consumul de legume bogate în fier, cum sunt spanacul și semințele de dovleac, alături de alimente care conțin vitamina C pentru a crește absorbția acestuia. O atenție specială trebuie acordată vitaminei B12, esențială pentru funcționarea corectă a organismului, care poate necesita suplimentare în perioadele lungi de post”, precizează medicul.

Pilonii unei diete sănătoase

În ce privește alimentația corectă, legumele și fructele proaspete rămân pilonii unei diete sănătoase. Ele oferă vitamine și fibre esențiale pentru digestie și imunitate. Medicul mai recomandă și cerealele integrale, precum ovăzul sau quinoa, deoarece „furnizează energie de durată”.

De asemenea, leguminoasele și nucile „completează necesarul de proteine și grăsimi sănătoase”. Uleiurile naturale, ca cel de măsline extravirgin, este, de asemenea, recomandat, dar „utilizate cu moderație”. Efectele postului asupra sistemului imunitar sunt semnificative, în special dacă dieta este bine diversificată, a mai spus dr. Nechifor.

„Citricele, broccoli, usturoiul și ghimbirul sunt alimente care pot întări imunitatea, iar evitarea excesului de zahăr rafinat este esențială, deoarece acesta poate slăbi răspunsul imunitar al organismului. Postul nu este însă potrivit pentru toată lumea. Persoanele cu afecțiuni cronice, femeile însărcinate, copiii și cei cu un stil de viață activ intens ar trebui să consulte un medic înainte de a adopta această practică”, susține medicul, potrivit sursei citate.

Dr. Nechifor a mai explicat faptul că postul religios și postul intermittent, desi diferite ca structură, oferă beneficia similare. Postul religios oferă o ocazie de detoxifiere a organismului, în vreme ce postul intermittent, practicat tot mai des, ajută la regenerarea celulară și reglarea metabolismului.

„Pentru cei cu un stil de viață activ, recomandarea este să adapteze alimentația la nevoile fizice. O masă bogată în carbohidrați înainte de activitatea fizică și o masă proteică după antrenament pot ajuta la menținerea unui echilibru optim de energie și refacere musculară. De asemenea, hidratarea corespunzătoare rămâne esențială”, precizează specialistul.

Medicul a conchis prin a sublinia că postul poate să devină o oportunitate de a adopta obiceiuri sănătoase, însă cheia rămâne echilibrul. O dietă variată, bogată în nutrienți, poate să transforme postul într-un „adevărat instrument pentru bunăstare fizică, emoțională și spirituală.”.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și