Cum se ține, de fapt, Postul Crăciunului. Sfaturile părintelui PIMEN: „Nu trebuie să ne ducem după diete speciale”
Părintele Pimen Vlad susține că Postul Crăciunului, cunoscut ca și Postul Bucuriei, este un prilej de schimbare și de disciplină. Prin urmare, el îi îndeamnă pe credincioși să adopte o atitudine mai responsabilă față de alimentație, alegând mâncăruri de post și făcând un efort conștient pentru a respecta tradiția.
Astfel, Părintele Pimen a atras atenția asupra exceselor alimentare și militează pentru o abordare echilibrată, în care se evităm să ne ridicăm sătui de la masa. Acesta recomandă moderația și mâncatul cu măsură, pentru a permite organismului să se regenereze în mod natural.
„Îmi amintesc de părintele Iulian de la Prodromu, pe care l-am avut duhovnic 28 de ani aproape, dacă venea vreunul mai plin, el spunea: ”Da, mă, e bine, măi! Mai pune, mai adună, să aibă ce mânca viermii când te-or duce la groapă!”. Adică, până la urmă, tot ce adunăm, kilogramele astea în plus, sunt doar pentru viermi. Dacă avem niște kilograme în plus, nu trebuie să ne ducem după diete speciale, nu știu ce tratamente și să ne distrugem sănătatea ca să slăbim forțat. Pune-ți o regulă cu mâncarea, nu cum te-ai trezit, repede la mâncare până nu mai poți”, a zis părintele Pimen Vlad.
El îndeamnă credincioșii să facă și mișcare și să reducă poftele alimentare.
„Lasă să treacă oleacă de timp, ia o cană de apă, o cană de agheazmă și lasă să se curețe oleacă organismul. Amână cât poți, cât să simți că ți s-a stors organismul să consume din grăsimile alea și fă un pic de mișcare, fă câteva metanii. Dacă munca ta e la birou, fă mișcare afară, fă ceva ca ușor-ușor organismul să se curețe singur, să de din kilogramele alea care deranjează.
Putem, dacă vrem, dar trebuie să reducem, să ne luptăm cu poftele astea. Acum sunt atâtea mâncăruri, tentații, dulciuri, bagi cu amândouă mâinile și atunci normal că nu te îngrași cu aer. Da, dragilor, deci, asta-i o latură a postului. Să încercăm să ne punem oleacă de rânduială cu mâncarea, să nu mâncăm până nu mai putem și spunem: Nu mai pot, plesnesc. Să nu ajungem acolo, deci să încercăm să mâncăm, cum se spune, să mai rămână un pic gol, „parcă ar mai merge, dar mă opresc aici”. Adică întotdeauna să nu fim sătui peste măsură”, a spus părintele Pimen Vlad.
O altă latură a postului, potrivit părintelui Pimen, este înfrânarea gurii, a limbii.
„Nu mai vorbim toată ziua, nu-i mai judecăm pe ceilalți și nu aruncăm cu noroi în ceilalți, să ni se pară că: Uite, eu țin post, ăla nu ține””, a mai spus părintele Pimen, potrivit spectacla.ro.
CITEȘTE ȘI: