Prima pagină » Actualitate » Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în Bacău? Mesajul preotului Eugen Ciprian Ciuche

Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în Bacău? Mesajul preotului Eugen Ciprian Ciuche

Cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în Bacău? Mesajul preotului Eugen Ciprian Ciuche

De Bobotează, în toate bisericile din Bacău, credincioșii vor putea primi Agheasma Mare sfințită.

Preotul Eugen Ciprian Ciuche, protopop Bacău, a explicat cum se vor desfășura slujbele de Bobotează în județ.

„În această perioadă ne confruntăm cu o situație care nu ne aparține, dar care trebuie tratată cu foarte multă seriozitate. Întreaga lume este îngenuncheată de o boală, iar lupta cu acest inamic invizibil nu trebuie abandonată. Prin credință, omul simte că există ceva mai presus de boală  -Dumnezeu. În același timp, în vremuri complicate, trebuie să fim atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să ținem cont de sfaturile autorităților și să trecem peste aceste momente grele cu gândul la Dumnezeu și cu credință în suflet

Slujbele se vor derula după programul normal în acest an, dar se va ține cont de restricțiile impuse de pandemie: credincioșii vor avea căi speciale de acces la slujbă, iar apa sfințită va fi distribuită la unele biserici în sticle gata îmbuteliate. Mai trebuie spus pentru acei credincioși care preferă să stea acasă ca măsură de protecție, că pot veni la biserică și în zilele următoare pentru a lua Agheasma Mare”, a explicat preotul Eugen Ciprian Ciuche.

Agheasma va fi suficientă pentru toți credincioșii

Va fi sfințită o mare cantitate de apă pentru a ajunge la toți enoriașii.

Astfel, protopopul a explicat și că acolo unde nu va exista Agheasmă Mare îmbuteliată vor exista vase mari cu apă ca în trecut.

„Acolo unde nu s-a putut pune Agheasma Mare în sticle îmbuteliate, vor exista vase mari cu apă ca în anii precedenți pentru toți creedincioșii. Aceștia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 2 metri și purtând mască de protecție”, anunță protopopul Bacăului.

Dincolo de reguli și de programul slujbei de Bobotează, părintele și protopopul Eugen Cirpian Ciuche are și un mesaj către băcăuani:

„În această zi sfântă, ne sunt sființie sufletele și suntem îndemnați la pocăință. Credința în Bunul Dumnezeu ne va feri de acestă boală și vom trece împreună peste această perioadă dificilă”.

Botezul Domnului sau Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă. Credincioşii se duc la biserică, asistă la slujbă și iau apă sfinţită, „Agheasma mare”, şi o beau înainte să mănânce. În această zi, creştinii ortodocşi ţin post ca să întâmpine Botezul Domnului.

Boboteaza e ziua în care Hristos s-a descoperit lumii. Sărbătoarea Bobotezei este amintită din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. În primele secole, Boboteaza era sărbătorita împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV lea, cele două sărbători au fost despărțite.

Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, Evenimentul, Semne Particulare, Monitorul de Bacau) ... vezi toate articolele

Citește și