Prima pagină » Actualitate » Cum setezi CORECT centrala termică în perioada iernii. Greșeala pe care mulți români o fac

Cum setezi CORECT centrala termică în perioada iernii. Greșeala pe care mulți români o fac

Cum setezi CORECT centrala termică în perioada iernii. Greșeala pe care mulți români o fac
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Venirea anotimpului rece înseamnă pentru mulți dintre noi pornirea centralei termice pentru încălzirea casei, iar acest lucru nu se face, bineînțeles, oricum.

Este important să știm că există unele recomandări ale specialiștilor atunci când vine vorba despre setarea corectă a centralei pentru a ne asigura că nu vom consuma inutil energie.

Specialiștii arată că o primă regulă este achiziția de accesorii pentru controlul temperaturii interioare, termostate, cronotermostate cu funcții de programare a  temperaturilor de zi și noapte și sonde de exterior, arată capital.ro.

Instalarea acestor accesorii de termoreglare contribuie la o mai bună funcționare a centralei, dar și la asigurarea unui randament ridicat.

La ce temperatură setăm centrala termică?

Mulți români exagerează atunci când setează temperatura pe care centrala trebuie să o asigure în locuință. Este important să înțelegem că nu avem, nici măcar pe timpul iernii, nevoie de 30 de grade Celsius în casă.

Ideal, potrivit specialiștilor, este să setăm temperatura la 18-19 grade în perioadele în care nu suntem acasă, 20 de grade pe timp de noapte, când oricum suntem în pat, iar pe timpul zilei, 23 de grade sunt suficiente atât pentru un confort sporit, cât și pentru eficientizarea consumului.

în sezonul rece utilizatorii sunt înclinați să facă o serie de greșeli care pot afecta modul de funcționare a echipamentului. Lipsa unei verificări atente a centralei și instalației termice este o greșeală des întâlnită. Revizia întregului sistem înainte de instalarea frigului este esențială pentru a putea detecta și corecta eventuale disfuncționalități.

Pe de altă parte, verificarea presiunii din instalație și corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalație. Nu în ultimul rând, trebuie luați în considerare și robineții cu cap termostat ce pot corecta diferențele de temperatură. Dacă există diferențe mari de temperatură între camerele aceluiași imobil, se vor instala astfel de robineți care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuție mai echilibrată a căldurii.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și