Tăierea trandafirilor are legătură cu buna dezvoltare. Ea asigură un aspect sănătos și o înflorire abundentă. Contează mult perioada în care faci asta. Iată cum și când se taie, de fapt, trandafirii. Tot ce trebuie să știi pe tema acestui subiect.
Trandafirii sunt printre plantele cel mai des întâlnite în grădină. Fac parte din familia Rosaceae, fiind o plantă cu sute de specii și soiuri cu propriile caracteristici.
Dar indiferent de culoare sau e soi, tăierea trandafirilor trebuie efectuată pentru a menține vigoarea plantei, de la un sezon la altul. Prin urmare, tăierea sezonieră a trandafirilor menține planta sănătoasă și asigură, totodată, înflorirea abundentă. Motivele pentru care trebuie să realizezi această procedură este pentru că:
De precizat este că tăierea trandafirilor trebuie să înceapă din al treilea an de plantare. Excepție fac ramurile uscate, degerate sau zonele uscate din vârfurile ramurilor. Atenție însă că tăierea prematură a trandafirilor reduce capacitatea de înflorire și de dezvoltare.
Soiurile care înfloresc o singură dată pot fi tăiate după ce s-a încheiat procesul de înflorire, adică undeva în august-septembrie. Dar alte tipuri de trandafiri, cum ar fi cei cățărători, care înfloresc de mai multe ori, trebuie tăiați primăvara.
Primăvara, trandafirii se taie în lunile martie-aprilie, atunci când mugurii sunt vizibili, însă nu au intrat în vegetație. De asemenea, luna octombrie este luată ca reper pentru sezonul de toamnă. Planta are nevoie de fortificare pentru a trece de iarnă cu bine.
Tăierea trandaforilor se face după următorii pași:
Trandaforii cățărători care înfloresc de mai multe ori se taie primăvara. Soiurile cu o singură înflorire se taie la finalul lunii august, după procesul de înflorire. Se lasă câțiva lăstari principali, iar restul se taie. Lăstarii laterali se scurtează până la o înălțime de două ochiuri de la bază. Se îndepărtează apoi tulpinile de suport în timpul operațiunii.
Trandafirii de tip tufa trebuie lăsați să înflorească și abia apoi să fie tăiați. De preferat sunt lunile iunie sau iulie. Abia după al cincilea an de la planatare, vlăstarul bătrân poate să fie tăiat până la înălțimea solului pentru a întineri planta.
De asemenea, tăierea trandaforilor altoiți se face primăvara. Vlăstarele bătrâne trebuie tăiate, până rămân 3-4 tinere. Ele trebuie scurtate până la maximum ⅔ din lungime.
Tot primăvara se taie și trandafirii din ghiveci. Tăierea se face deasupra unui nod, vizate fiind ramurile de nuanță roșu închis spre cenușiu. Tăierea va determina o creștere rapidă, dar cu flori mai puține. În schimb, tăierea lungă garantează bogăția florilor. Ramurile subțiri se taie la 20 – 25 centimetri de bază, iar cele lungi la 45 – 50 centimetri de bază.