Prima pagină » Actualitate » Cum trăiește astăzi preotul care a șocat lumea cu exorcizarea unei măicuțe de la Mănăstirea TANACU. Stă într-o casă de vacanță a unui afacerist

Cum trăiește astăzi preotul care a șocat lumea cu exorcizarea unei măicuțe de la Mănăstirea TANACU. Stă într-o casă de vacanță a unui afacerist

Cum trăiește astăzi preotul care a șocat lumea cu exorcizarea unei măicuțe de la Mănăstirea TANACU. Stă într-o casă de vacanță a unui afacerist

Cazul de la Mănăstirea Tanacu, din județul Vaslui, a bulversat lumea ortodoxă în urmă cu aproape 20 de ani. În iunie 2005, Irina Cornici, o măicuță de 23 de ani, a murit la mănăstire în timpul unui ritual de exorcizare.

  • Tragedia s-a întâmplat după ce Irina, care crescuse într-un orfelinat din Bârlad, a făcut o criză psihotică, în urma căreia medicii i-au pus diagnosticul de „schizofrenie dezorganizată“ și i-au prescris sedative. După ce a revenit la mănăstire, măicuța a făcut o nouă criză, iar preotul Daniel Corogeanu, despre care se spunea că face minuni, a supus-o, în 2005, unui ritual de exorcizare. Acesta a considerat că manifestările tinerei sunt semne că este posedată de diavol.
  • Fata a murit însă după trei zile, iar preotul Corogeanu a ajuns după gratii, primind o pedeapsă de 7 ani de închisoare, rămasă definitivă în ianuarie 2008.
  • În ciuda celor întâmplate, enoriașii l-au considerat întotdeauna nevinovat pe Daniel Corogeanu. Mai mult, aceștia l-au căutat după ce a ieșit din închisoare, în 2011.
  • Daniel Corogeanu s-a stabilit în satul Portari, comuna Zăpodeni și trăiește retras de comunitate, într-un căsuță de vacanță de lângă pădure, care aparține unui om de afaceri.
  • Fostul preot este ajutat în mica gospodărie pe care a ridicat-o aici de câteva măicuțe, dar și de enoriașii care i-au rămas loiali și care vin la el să se spovedească și să se împărtășească. Are o grădină, crește animale și primește regulat colete de la credincioșii care vor să îl ajute de la distanță.

După ce a ieșit din închisoare, în decembrie 2011, fostul preot Daniel Corogeanu a încercat să-și găsească liniștea în comuna suceveană Preutești. În 2019, s-a stabilit aici, fiind stareț la Schitul Sfântul Nicolae, din satul Huși, construit din fonduri proprii de un om de afaceri din zonă.

Deși părea că și-a găsit locul, localnicii nu ar fi văzut cu ochi buni prezența lui în zonă, așadar, după nici doi ani, Daniel Corogeanu s-a mutat într-un sat din Vaslui, unde se află și în ziua de azi. Preotul care a slujit la Mănăstirea Tanacu s-a stabilit în satul Portari, comuna Zăpodeni. Locuiește într-o căsuță de vacanță, pe care proprietarul i-a dat-o spre folosință.

Inițial, vasluianul care deține casa ar fi vrut să facă acolo un schit, dar nu a obținut aprobările necesare de la biserică. A reușit să primească însă de la primărie autorizația de a-și construi o casă de vacanță. Astfel, cele câteva cămăruțe care ar fi trebuit să compună schitul sunt concepute ca un spațiu destinat relaxării.

Este ajutat de câteva măicuțe și de enoriași

În realitate, aici trăiește fostul preot Daniel Corogeanu, care, în ciuda celor întâmplate la Tanacu, în 2005, se bucură în continuare de încrederea enoriașilor care obișnuiau să vină la el și în trecut și care îl considerau ca făcător de minuni. Fostul preot trăiește retras de comunitate, la o distanță de aproximativ un kilometru de sat, lângă o pădure.

”Stă la o casă, la cineva. Se mai duc la el oameni din sat, persoane credincioase, dar vin și din alte zone. Am văzut multe mașini care opresc acolo”, a spus, pentru Gândul, unul dintre săteni.

Odată ce Corogeanu s-a stabilit aici, după el au mai venit și câteva măicuțe, care și-au cumpărat proprietăți în zonă și care îl ajută în micuța gospodărie. Preotul Corogeanu își asigură hrana de zi cu zi din grădina pe care o are în curte, dar deține în gospodărie și câteva animale.

Credincioșii din zonă, dar și de prin alte părți vin la el să se spovedească, să se împărtășească și să participe la slujbe, iar unii îl mai ajută și în gospodărie. Fostul preot este sprijinit și de enoriașii din țară care nu au crezut niciodată în vinovăția lui și care îi trimit regulat pachete cu ajutoare de tot felul.

Cazul de la Tanacu, subiect de film

În februarie 2007, preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat de Tribunalul din Vaslui la 14 ani de închisoare, iar cele patru măicuţe are l-au ajutat, printre care și stareța mănăstirii, au primit pedepse cuprinse între 5 şi 8 ani. Toți au contestat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, unde dosarul fusese strămutat de la Iaşi, iar judecătorii i-au redus lui Corogeanu pedeapsa la jumătate, fiind condamnat la 7 ani de închisoare.

Condamnarea avea să rămână definitivă în ianuarie 2008, printr-o decizie a instanței supreme. Maica stareţă a mănăstirii de la Tanacu a primit în final o pedeapsă de 6 ani de închisoare, în timp ce pedepsele celorlalte trei măicuţe au rămas neschimbate, respectiv 5 ani.

În timpul procesului, Daniel Corogeanu și măicuțele care l-au ajutat la ritualul de exorcizare au încercat să convingă instanța că sunt nevinovați și că intenția lor a fost doar aceea de a o ajuta pe Irina Cornici. Pe de altă parte, aceștia au prezentat o expertiză realizată la cererea lor, prin care un medic legist afirma că moartea Irinei Cornici ar fi fost provocată de cele şase injecţii cu adrenalină administrate de paramedici. Cu toate acestea, medicii de la Institutului Naţional de Medicină Legală care au efectuat necropsia au infirmat această ipoteză.

Cazul Tanacu a devenit și subiect de film, inspirând scenariul peliculei ”După dealuri”, de Cristian Mungiu. Cunoscutul regizor a scris scenariul în baza celor două cărți publicate de scriitoarea Tatiana Niculescu Brancăr, care s-a documentat temeinic asupra cazului Tanacu, intitulate „Spovedanie la Tanacu” şi „Cartea Judecătorilor”.

Filmul a fost recompensat la Festivalul de la Cannes din 2012 cu două premii: pentru cel mai bun scenariu, respectiv cel mai bun rol feminin, împărţit de actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.


CITEȘTE ȘI:

Fost călugăr, condamnat la închisoare. Ce s-a întâmplat după ce a intrat într-un apartament cu un alt bărbat

SCANDAL la Biserica Ortodoxă Română din Eastham, după ce un preot a pus niște condiții „aberante” pentru a boteza copilul unor români din Londra

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele

Citește și