Prima pagină » Actualitate » Cum trăiește un pensionar român, față de unul italian. „Ieşim în oraş, dar să ne plimbăm. Fără să bem nici măcar o cafea, pentru că nu ne mai permitem” versus „Mergem la bar să bem o cafea, să servim micul dejun”

Cum trăiește un pensionar român, față de unul italian. „Ieşim în oraş, dar să ne plimbăm. Fără să bem nici măcar o cafea, pentru că nu ne mai permitem” versus „Mergem la bar să bem o cafea, să servim micul dejun”

Cum trăiește un pensionar român, față de unul italian. „Ieşim în oraş, dar să ne plimbăm. Fără să bem nici măcar o cafea, pentru că nu ne mai permitem” versus „Mergem la bar să bem o cafea, să servim micul dejun”
Aproximativ 1,1 milioane de pensionari încasează lunar sume cuprinse între 200 şi 800 de lei, potrivit datelor CNPP / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Pensionarii români și cei italieni trăiesc în Europa, dar viețile lor sunt complet diferite. În țara noastră, cei mai mulți seniori îşi duc traiul de pe o zi pe alta, în timp ce italienii au o bătrânețe liniștită, fără grija zilei de mâine sau a facturilor ori a medicamentelor. Ei au pensii de mii de auro, iar românii abia primesc câteva sute de euro în fiecare lună

  • Govi Emilio, pensionar din Italia, după 40 de ani de muncă într-un service auto: „Am aproximativ 1.900 de euro pe lună”.
  • Constantin Exerescu (70 de ani), pensionar din România: „M-am calificat în meseria de structurist de aviaţie. Am lucrat 44 de ani şi opt luni. Am iesit la pensie in 2018. După toate indexările care s-au aplicat, am ajuns să am pensie de 3.000 de lei (600 de euro-n.r.)”.Din aceste venit lunar, trebuie să acopere medicamentele, facturile şi mâncarea.

Cheltuielile lunare, o altă provocare pentru pensionarii din România

Diferenţele sunt uriaşe şi când vine vorba de cheltuielile lunare, la cele două categorii de pensionari.

  • Govi Emilio: „Am un împrumut pe care l-am făcut pentru a renova bucătăria, îl am de un an și mai trebuie sa plătesc alți trei cu o rată de 220 de euro pe lună, cheltuielile mașinii, de la benzină până la costuri fixe cum ar fi impozit și asigurare sunt de aproximativ 200 de euro pe lună. Sunt aproximativ 500 de euro de cheltuieli pentru alimente, carne, pește, ceea ce trebuie ca să trăiești”.
  • Constantin Exerescu: „Din 3.000 de lei, pe medicamente dau cam 400 de lei. În jur de 1.200 de lei, chiar mai bine dacă stau să mă gândesc, se duc pe facturi. Asta pe timp de vară, iar cred că pe timp de iarnă, costurile sunt mai mari”.

Mai mult, pentru pensonarii români, o cafea băută în oraş este un adevărat lux, pe când pentru italieni este o rutină, un obicei respectat cu strictețe.

  • Constantin Exerescu: „Ieşim în oraş, dar să ne plimbăm. Fără să bem nici măcar o cafea, pentru că nu ne mai permitem”.
  • Govi Emilio: „Împreună cu soția mea, când e posibil, în timpul săptămânii mergem la bar să bem o cafea, sa servim micul dejun”.

Când vine vorba de mâncare, în timp ce un pensionar român este mai atent la bani, atunci când merge la piaţă, cel din Italia nu-şi numără fiecare euro sau cent, când cumpără alimente.

„Un bătrân de acolo îşi permite să cumpere de trei ori mai multe lucruri decât cel din România. Are cu ce să-și plătească facturile și mancarea”, a precizat economistul Adrian Negrescu pentru observatornews.ro

O pensie medie în România nu este mai mare de 370 de euro, în timp ce italienii au aproximativ 1.300 de euro pe lună.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și