Cum va arăta Piața Unirii după REABILITARE. ANPM: Lucrările nu vor afecta mediul

Cum va arăta Piața Unirii după REABILITARE. ANPM: Lucrările nu vor afecta mediul
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 12/11/2024, 19:16

Consolidarea şi reabilitarea planşeului din Piaţa Unirii, București, se vor desfăşura fără impact asupra mediului, au transmis, marţi, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Proiectul propune o intervenţie etapizată, constând în desfacerea completă şi refacerea, într-o soluţie nouă, a structurii de rezistenţă, conform expertizei tehnice, înlocuirea rosturilor de dilataţie, refacerea hidroizolaţiilor şi a sistemului de drenare şi de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier şi a spaţiilor verzi, comunică newsin.ro.

”Lucrările de consolidare şi reabilitare a planşeului din Piaţa Unirii se vor desfăşura fără impact asupra mediului, conform Deciziei etapei de încadrare emise, azi, de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APM), ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică. Documentul a fost semnat de Directorul executiv al agenţiei, Simona Aldea, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM)”, a transmis, marţi, ANPM, într-un comunicat de presă.

Zona va fi reconfigurată

Preşedintele instituţiei, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, a precizat că soluţia vine cu îmbunătăţirea aspectului arhitectural şi microclimatului din zonă.

”Conform documentaţiei care a stat la baza solicitării de emitere a acordului de mediu, adresată de Administraţia Străzilor Bucureşti, din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, prin Primăria Sectorului 4, soluţia vine cu îmbunătăţirea aspectului arhitectural şi microclimatului din zonă, prin prezenţa unei suprafeţe suplimentare de apă pe zonele unde albia râului Dâmboviţa va fi reamenajată”, a afirmat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Potrivit datelor transmise de instituţia citată, Proiectul ”Regenerarea spaţiilor publice în zona Piaţa Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a planşeului de acoperire a Râului Dâmboviţa în Piaţa Unirii”, avizat de APM Bucureşti, propune o intervenţie etapizată, constând în desfacerea completă şi refacerea, într-o soluţie nouă, a structurii de rezistenţă, conform expertizei tehnice, înlocuirea rosturilor de dilataţie, refacerea hidroizolaţiilor şi a sistemului de drenare şi de scurgere a apelor, refacerea sistemului rutier şi a spaţiilor verzi.

Conform aceleiaşi documentaţii, durata de viaţă a structurii în această soluţie va fi de 100 de ani, cu condiţia efectuării la timp a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii.

Reabilitare în patru etape

Proiectul va avea în vedere etapizarea execuţiei în patru etape distincte successive, pentru a asigura funcţionalitatea şi a afecta cât mai puţin traficul auto şi pietonal în zona Piaţa Unirii, astfel încât lucrările să nu afecteze spaţiile de acces, staţiile sau galeriile de metrou existente în subteran, a afirmat directorul executiv al APM Bucureşti, Simona Aldea.

Lucrările prevăzute în proiect constau în:

  • desfacerea straturilor rutiere, umpluturile de pământ din zona parcului Unirii, pavaje decorative, bazine de apă, hidroizolaţii şi rosturi existente până la structura de rezistenţă;
  • transplantarea (pe cât posibil), dar şi defrişarea arborilor din zona parcului Unirii;
  • demolarea completă a planşeului existent până la nivelul terenului pentru culee şi până la nivelul albiei pentru pile;
  • demolarea podurilor boltite din beton înglobate în planşeu (Călăraşi şi Şerban Vodă);
  • înlocuirea structurii existente cu o structură nouă, modernă şi performantă, care să răspundă tuturor cerinţelor de trafic, fiabilităţii şi capacităţii de tranzit a debitelor de pe râul Dâmboviţa.

Durata de execuție, doi ani

Lucrările aferente planşeului, care ar urma să se desfăşoare pe parcursul a 24 de luni, vor urmări şi mărirea capacităţii de tranzitare a apelor faţă de situaţia actuală, realizarea unei platforme în vederea asigurării lucrărilor de întreţinere, menţinerea căminului de la nivelul carosabilului sau realizarea unuia nou pentru acces la sifoane, în zona parcului, se mai arată în comunicatul citat.

Suprafaţa de intervenţie va fi de 69.480 mp  din care  suprafaţa de spaţiu verde afectată va fi de 36.744 mp, iar aceasta va fi reamenajată în totalitate.

Potrivit specialiştilor, pentru protecţia antizgomot, ”amplasarea unor construcţii provizorii ale şantierului se va face în aşa fel încât să constituie ecrane între şantier şi zonele riverane, se vor utiliza panouri fonoabsorbante  în vecinătatea locuinţelor”.

”De asemenea, în vederea limitării disconfortului creat de praful provenit din excavaţii, se vor utiliza materiale (folie de plastic, plasă, etc.), pentru acoperirea pământului excavat, până la reutilizarea sau transportarea lui, după caz”, a mai transmis ANPM.

Citiți și: Un nou pasaj pietonal se va construi la metrou, între Unirii 1 și Unirii 2: Va fi paralel cu actualul tunel de corespondență, care e foarte aglomerat

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de...
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin....
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cercetătorii au reușit să reproducă prin clonare o specie considerată dispărută de 45 de ani