Cum va crește salariul minim după aplicarea directivelor UE. Ministrul Muncii anunță cum va fi stabilită formula de calcul

Cum va crește salariul minim după aplicarea directivelor UE. Ministrul Muncii anunță cum va fi stabilită formula de calcul
Publicat: 28/08/2024, 21:31

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat miercuri, la un eveniment organizat de Blocul Național Sindical (#BNS), planul de a stabili un salariu minim adecvat în conformitate cu directivele europene.

Oprescu a remarcat că numărul contractelor de muncă plătite la salariul minim în România a scăzut semnificativ în ultimii patru ani. Acesta este motivul pentru care Ministerul Muncii intenționează să dezvolte un nou act normativ de înaltă calitate, care va duce la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată. Puterea de cumpărare, nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii vor fi luate în considerare într-o formulă de calcul.

Miercuri, Blocul Național Sindical (BNS) a organizat o dezbatere cu tema „Transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, la care a participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Proiectul de lege inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) pentru implementarea directivei a fost aprobat deja de guvernul României pe 21 iunie 2024. Acesta a fost trimis Parlamentului după consultări extinse cu partenerii sociali cu privire la modul în care va fi stabilit salariul minim adecvat conform Directivei.

Cum va fi stabilit salariul minim pe economie conform directivelor europene

„Formula de calcul care va fi stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii. Textul proiectului de lege prevede că nu vor exista diminuări salariale și stimulează încheierea de contracte colective de muncă, consolidând în același timp dialogul cu partenerii sociali în stabilirea salariului minim”, transmite Ministerul Muncii, pe Facebook

În acest context, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că s-au făcut pași importanți în proiectului de lege care a fost adoptat de Guvern, dar rămân deschiși la propuneri pentru a-l îmbunătății şi pentru a elabora un act normativ de calitate care să contribuie la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată.

„Am făcut pași importanți împreună în elaborarea proiectului de lege care a fost adoptat de Guvern. Suntem deschiși la propunerile dumneavoastră, în măsura în care proiectul de lege poate fi îmbunătățit în parcursul său parlamentar, astfel încât să reușim elaborarea unui act normativ de calitate care să contribuie la o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată.

Acest proiect de lege își propune, pe de o parte, adecvarea salariului minim pentru a proteja puterea de cumpărare a lucrătorilor, iar pe de altă parte, să țină cont de productivitatea muncii pentru a îmbunătăți competitivitatea companiilor”, a adăugat ministrul.

 O garanție că salariile mici din România vor crește

„Pentru a plăti salarii decente și pentru a putea crește și mai mult pensiile este nevoie de o piață a muncii puternică, iar în acest sens este important ca numărul celor care muncesc legal să fie cât mai mare.

Introducerea salariului minim european reprezintă o garanție că salariile mici din România vor crește odată cu dezvoltarea economică, ceea ce va contribui la micșorarea decalajelor. România va putea astfel să mențină lucrătorii calificați care altfel ar fi tentați să plece în alte țări pentru salarii mai mari.

Prin implementarea Directivei va putea fi stimulată creșterea economică prin creșterea puterii de cumpărare a lucrătorilor și se vor încuraja investițiile în formarea profesională și în creșterea productivității”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, scrie Ministerul Muncii, pe Facebook.

Numărul angajaților cu contract de muncă în România a scăzut semnificativ
În ultimii patru ani, numărul contractelor de muncă plătite la salariul minim în România a înregistrat o scădere semnificativă. În septembrie 2020, 26,31% din totalul contractelor de muncă (1.671.284) erau plătite la salariul minim.

Acest procent a scăzut până în august 2024 la 16,62% (respectiv 1.105.977 din totalul de 6.655.266 de contracte înregistrate). Guvernul Marcel Ciolacu a majorat, începând cu 1 iulie, salariul minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, a mai transmis Ministerul Muncii.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Handbalista Iryna Glibko a murit la doar 34 de ani. Desemnată anul trecut drept cea...
Turiștii din Eforie Nord au crezut că nu văd bine! Cu cât a ajuns să...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Chișinăul, implicat în scheme de export de materiale biologice sensibile, acuză un general rus
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Video. Momentul în care un bărbat este înjunghiat de un copil de 13 ani, într-o...
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Recunoşti fetiţa din imagine? Astăzi este una dintre cele mai căutate artiste, însă a avut...
Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a...
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
Cum arată trenul în Finlanda! Condițiile ireale în care călătoresc oamenii! Locuri de joacă și...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Chinezii au lansat RIVALUL perfect pentru DUSTER: preț, design și putere
Tentativa de asasinare a lui Trump: Cum a decis autorul atacului ca republicanul să fie...
Detalii PIPERATE despre Alain Delon ies ACUM la iveală! „Am știut totul”
Proprietarii de apartamente îi obligă! Cei care stau în chirie au INTERZIS
Pensia unui miliardar, după recalculare. Ce face cu banii de la stat
Ținuta cu care Andreea Bănică a răzvrătit internauții. Toți au crezut că a apărut topless...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Adrian Cuculis, despre relația pe care a avut-o cu mama lui în adolescență și...
Tavi Clonda, despre coșmarul prin care a trecut Gabriela Cristea: "Ea își pierdea speranța, eu...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, în pat tu semeni cu un telefon! Bulă: - “Vibrez”...
La ce vârstă începe „bătrânețea” în Elveția?