Cum vopsești natural ouăle de Paște. Trucuri folosite de bunici
Sărbătorile Pascale se apropie, iar vopsitul ouălor este una dintre activitățile pentru care fiecare gospodină se pregătește îndelung, pentru ca ouăle se arate impecabil.
Vopseaua din comerț arată foarte bine, se poate găsi în felurile nuanțe, însă… cât este de sănătoasă pentru consum? Dacă și tu te gândești să renunți la cea plină de chimicale, atunci trebuie să îți amintești cum se vopseau ouăle pe vremea bunicilor.
Pentru a colora ouăle de Paște natural, poți să apelezi la o multitudine de ingrediente, în funcție de ce ai prin casă și de ce culori ai de gând să obții. Concret, ai nevoie de turmeric pentru a obține ouă galbene, de sfeclă roșie pentru a obține ouă roz, de afine pentru ouă într-o nuanță de mov, de coji de ceapă roșie pentru a obține ouă cărămizii, de varză roșie pentru ouă albastre și așa mai departe.
Ouă roșii
Sfecla roşie este un colorant natural. Chiar dacă nuanţa obţinută nu va fi la fel de intensă precum cea obţinută din vopselele din comerţ, aspectul natural al ouălor vopsite este unul deosebit. Dacă vrei totuşi să obţii o culoare mai tare, foloseşte o cantitate mare de sfeclă roşie, crudă, tăiată cubuleţe.
Pune sfecla într- o cratiţă mică, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă şi peste ele. Umple-o cu apă, astfel încât ouăle să fie complet acoperite. Adaugă apoi două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Pune oala pe foc şi, când apa dă în clocot, micşorează flacăra şi lasă ouăle între 15 minute şi o oră, în funcţie de nuanţa pe care vrei să o obţii. Dacă vrei un roşu intens, lasă ouăle în zeama de sfeclă roşie peste noapte, la frigider.
Ouă de culoare galbenă
Pune într-o oală nu prea mare o lingură de turmeric și o lingură oțet, câteva ouă și apă cât să le acopere bine. Fierbe la foc mic 10-15 minute, oprește focul și lasă ouăle în apa în care au fiert până se răcește totul. Pentru un galben mai intens, lasă ouăle peste noapte în lichid, la frigider.
Ouă de culoare albastră
Într-o cratiță pune apă multă și o varză roșie mică, tăiată în bucăți, pe care o lași la fiert timp de 20-30 minute. După răcire, îndepărtează bucățile de varză, adaugă o lingură de oțet în lichidul rămas și ouăle, având grijă ca apa cu pigment să le acopere bine. Fierbe la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau până când obții intensitatea dorită și asigurându-te că ouăle sunt fierte. Lasă-le apoi să se răcească în apa în care au fiert.