Cum vopsim ouăle de Paște ca să aibă sclipici. Colorantul natural de care multe gospodine nu știu | VIDEO
De pe masa de Paște sunt nelipsite ouăle vopsite și chiar cele încondeiate, o tradiție păstrată de secole. An de an, românii se străduiesc să găsească fel de fel de metode pentru ca ouăle de Paște să arate spectaculos. Multe gospodine caută chiar metode naturale de a vopsi ouăle, cu foi de ceapă, afine, varză roșie, sfeclă, spanac, chiar și ceai sau cafea. Pe lista soluțiilor naturale de vopsire a ouălor de Paște mai este însă o băutură pe care o avem la îndemână, dar de care puține gospodine știu că poate, nu doar să coloreze 100% natural, dar și să dea efect de sclipici.
Ouăle pot fi vopsite și în vin roșu, o substanță naturală pe care o ai în casă, mai ales de sărbători, dar despre care nu știai că poate transforma un simplu ou în vedeta preparatelor de pe masa de Paște.
Cum vopsim ouăle în vin roșu
Pentru a căpăta un efect sclipitor care îi va surprinde pe toți cei care îți vor trece pragul de Paște, poți fierbe ouăle în vin roșu. Tot ce trebuie să faci este ca, în loc de apă, peste ouăle spălate și degresate bine, să adaugi vin roșu. Nu contează nici cantitatea de ouă, nici mărimea vasului în care le fierbi. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să torni peste ouă suficient vin cât să le acopere în totalitate.
Imediat ce ouăle încep să fiarbă trebuie lăsate pe foc 10-15 minute. Practic, în loc să fierbem ouăle în apă, pentru ca mai apoi să aplicăm pe ele vopsea, le vom fierbe direct în vin.
După ce au trecut cele 10-15 minute, le luăm de pe foc și le lăsăm în vin timp de câteva ore sau chiar până a doua zi, undeva la temperatura camerei sau într-un loc mai răcoros. Apoi, nu trebuie decât să le scoatem din vin pe un șervețel și să le lăsăm să se usuce.
Efectul va fi unul surprinzător: întreaga suprafață a oului va fi acoperită de un strat nisipos asemănător sclipiciului, care, în lumină, va arată excepțional.
Ce să nu faci după ce ai vopsit ouăle în vin, ca să nu dispară sclipiciul
Un lucru foarte important, de care trebuie neapărat să ținem cont, este să nu ștergem aceste ouă cu ulei sau cu orice alt tip de grăsime. Acest lucru este valabil numai pentru ouăle vopsite cu coloranți alimentari sau cu vopseluri speciale, pentru un plus de luciu.
Pe lângă faptul că aspectul va fi unul cu totul și cu totul special, metoda vopsirii oului în vin roșu este și una 100% naturală, fără substanțe chimice, așa cum este cazul vopselurilor din comerț.
Același efect sclipitor poate fi obținut și dacă fierbem ouăle în vin alb sau rose. Diferența va fi, bineînteles, la nuanța pe care o va căpăta coaja oului. Dacă atunci când folosim vin roșu, coaja oului va avea un aspect mov-arămiu, la fierberea în vin alb sau rose, tonurile de culoare obținute vor fi ceva mai deschise.
CITEȘTE ȘI:
10 pași ca să îți iasă un drob delicios
10 pași ca să-ți iasă o pască delicioasă
10 pași ca să pregătești un cozonac pufos și savuros
10 pași pentru o ciorbă de miel super-delicioasă
Rețetă de Paște veche de 100 de ani | Cum se vopesc ouăle cu coji de ceapă, de fapt