Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Cum vrea să scape Administrația Străzilor de plata unor daune în cazul accidentului în care Raisa a fost omorâtă de un polițist pe o trecere de pietoni nesemnalizată

EXCLUSIV | Cum vrea să scape Administrația Străzilor de plata unor daune în cazul accidentului în care Raisa a fost omorâtă de un polițist pe o trecere de pietoni nesemnalizată

Administrația Străzilor recunoaște că a lăsat zeci de treceri de pietoni din București nemarcate, deși a primit sesizări de la Brigada Rutieră. Ce nu recunoaște instituția municipalității este sesizarea legată de nemarcarea trecerii de pietoni de pe Bulevardul Laminorului, acolo unde Raisa a fost ucisă de un polițist care mergea cu viteză și a târât-o 50 de metri după ce a lovit-o în plin. Dacă anchetatorii vor demonstra însă că Administrația Străzilor știa, la momentul accidentului, că trecerea de pietoni unde a avut loc tragedia nu este marcată, instituția ar putea plăti o parte din daunele pentru moartea fetiței de 11 ani și rănirea alteia.

Reprezentanții Brigăzii Rutiere a Capitalei au transmis Administrației Străzilor, încă din septembrie 2021, o adresă în care arătau că trecerile pentru pietoni de pe Bulevardul Laminorului nu sunt corect marcate, potrivit surselor Gândul.

Mai mult, zeci de petiții au fost trimise la Administrația Străzilor de către locatarii din zona Laminorului, care reclamau că unele marcaje de pe trecerile de pietoni s-au șters de-a lungului timpului și că în acele zone există risc mare de accidente.

Este și cazul trecerii de pietoni de pe Bulevardul Laminorului 51, unde Raisa, fetița de doar 11 ani, a fost lovită în plin și târâtă 50 de metri de o mașină de poliție condusă cu viteză mare de agentul Constantin Popescu, de la Secția 5. Raisa a murit pe loc, iar Marina, colega cu care traversa strada, a fost rănită, fiind internată la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”.

Gândul a scris, imediat după accidentul de pe Bulevardul Laminorului, că Brigada Rutieră a Capitalei a informat din 2021 Administrația Străzilor despre faptul că trecerea de pietoni pe care polițistul le-a lovit pe cele două fete nu este corect semnalizată. Ulterior, informația  a fost confirmată și de șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, care a precizat că au fost mai multe sesizări pentru acea zonă și s-au dat avertismente, planuri de conformare și amenzi, dar nimic nu s-a schimbat.

Administrația Străzilor, amendată de Brigada Rutieră, după accident

De altfel, Brigada Rutieră a sancționat Administrația Străzilor la scurt timp după tragedia din 13 ianuarie cu suma totală de 20.300 lei, pentru lipsa marcajelor de pe trecerea de pietoni unde a murit Raisa.

Cu toate acestea, cei de la Administrația Străzilor neagă faptul că au primit solicitări privind refacerea marcajelor de pe trecerea de pietoni unde a avut loc accidentul din 13 ianuarie.

„Adresa primită de la Brigada Rutieră în luna septembrie 2021 menţionează un Raport de Inspecţie de Siguranţă Rutieră Suplimentară, emis de Autoritatea Rutieră Română, şi vizează unele măsuri de remediere dispuse strict pentru intersecţia b-dul Bucureştii Noi – b-dul Laminorului, nu şi pentru trecerea de pietoni unde a avut loc accidentul petrecut în luna ianuarie 2022”, se arată într-un răspuns trimis de Administrația Străzilor, la solicitarea Gândul.

Mai mult, Administrația Străzilor spune că are și fotografii ataşate la raportul de inspecție al ARR, din care rezultă că sesizarea este doar pentru intersecția b-dul Bucureștii Noi cu strada Laminorului.

~În urma acestei adrese, Administraţia Străzilor a intervenit în decembrie 2021 pe b-dul Laminorului pentru înlocuirea semnalizării verticale, acolo unde indicatoarele rutiere erau neconforme”, susțin reprezentanții Administrației Străzilor, în răspunsul transmis pentru Gândul.

„Viteza de reacție a Primăriei/ASMB este comparabilă cu pasivitatea totală”

Administrația Străzilor recunoaște însă că din cele aproape 150 de sesizări primite de la Brigada Rutieră în 2021, nu a reușit să refacă marcajele nici pentru jumătate.

„La nivelul Administraţiei Străzilor, în anul 2021, au fost primite 144 de sesizări din partea Brigăzii Rutiere şi s-au materializat în teren 71 de sesizări”, se mai arată în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.

Accidentul produs de polițistul de la Secția 5, care a omorât-o pe Raisa și a rănit-o pe Marina, a șocat și a stârnit reacții legate de siguranța de pe trecerile de pietoni. Cu toate reacțiile care au urmat, Administrația Străzilor a reușit abia după după 15 zile de la tragedie să marcheze trecerea de pietoni pe care, în câteva secunde, a fost luată viața unei fetițe de 11 ani.

„Viteza de reacție a primăriei/ASMB este comparabilă cu pasivitatea totală”, susținea recent avocatul familiei Raisei, Adrian Cuculis.

Reprezentanții Administrației Străzilor dau vina însă pe „condițiile meteo” pentru faptul că au așteptat mai bine de două săptămâni să refacă marcajul de pe Bulevardul Laminorului 51.

„Facem precizarea că în urma finalizării cercetărilor la faţa locului cu privire la accidentul de pe b-dul Laminorului, şi în funcţie de condiţiile meteo, Administraţia Străzilor a realizat, în regie proprie, cu Secţia Marcaje, trasarea trecerilor de pietoni de pe b-dul Laminorului”, susțin  reprezentanții ASB.

Cert este că, în cazul în care anchetatorii vor demonstra că Administrația Străzilor știa, la momentul accidentului, că trecerea de pietoni unde a murit Raisa nu este marcată și că nu a luat măsuri, instituția poate fi una dintre părțile care vor plăti daunele morale și materiale pentru moartea Raisei și rănirea Marinei.

Familia Raisei cere despăgubiri de 6 milioane de euro, în timp ce rudele fetei rănite solicită un milion de euro, potrivit avocatului Adrian Cuculis.

Cum s-a întâmplat tragedia de pe Laminorului

Cele două fetițe de 11 ani au fost lovite în plin pe trecerea de pietoni de o maşină a Poliţiei, în 13 ianuarie. În urma impactului, Raisa a murit, iar Marina a fost rănită și transportată la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”, unde a stat internată mai multe zile, cu fractură de gambă.

Momentul în care cele două fetițe au fost călcate de mașina de poliție, pe Bulevardul Laminorului, din Sectorul 1, a fost surprins de o cameră de supraveghere din zonă. Conform imaginilor, Raisaa fost aruncată pe capota mașinii și purtată aproximativ 50 de metri.

Agentul Constantin Popescu, care era singur în mașină, nu băuse și nu consumase droguri. Acesta este cercetat, sub control judiciar, pentru ucidere din culpă.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și