Fostul senator PSD Niculae Bădălău a obținut a patra hotărâre de revocare a controlului judiciar, din partea Tribunalului Giurgiu
Fostul senator PSD Niculae Bădălău a obținut, joi, o nouă hotărâre de revocare a controlului judiciar, a patra, din partea Tribunalului Giurgiu, în dosarul în este acuzat că i-ar fi promis unui primar din Giurgiu suma de 170.000 de euro dacă va reabilita drumurile dintr-o comună, însă tot cu firma care le construise prost.
Controlul judiciar este cea mai ușoară măsură preventivă din legislație. Decizia poate fi contestată în 48 de ore.
„Revocă măsura controlului judiciar dispusă față de inculpații Bădălău Niculae și Matache Elena, luată de Curtea de Apel București la data de 10.03.2023 prin Încheierea nr. 111. (…) Prezenta încheiere va deveni executorie la data rămânerii definitive. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia. Ia act că inculpații au fost asistați de apărători aleși. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 23.11.2023”, se arată în minuta Tribunalului Giurgiu.
Anterior, procurorii au contestat alte trei soluții similare pe rolul Curții de Apel București (CAB) și au câștigat. O astfel de contestație a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-a judecat la CAB, anul acesta, pe data de 23 august, precizează ziare.com.
- „Dacă va fi revocat controlul judiciar și (Niculae Bădălău-n.r.) va lua legătura cu martorii, atunci nu înțeleg care a fost scopul măsurii până în acest moment”, a declarat procurorul de ședință al DNA.
- „În 39 de ani de activitate nu am avut probleme cu legea. Cât despre a lua legătura cu martorii, atunci când eram arestat la Giurgiu, eram dus la instanță cu o Dacie, eram în spate cu denunțătorul”, i-a răspuns Niculae Bădălău procurorului, când i-a venit rândul să vorbească în ultimul cuvânt.
Avocatul lui Bădălău: „Aveți în vedere capacitatea lui intelectuală!”
Avocatul fostului senator PSD a ținut o pledoarie în care a arătat că au trecut 9 luni de la momentul arestării clientului său, adică s-ar fi împlinit „perioada rezonabilă” în care acesta să fie judecat sub rigorile unei măsuri preventive.
„Nu există probe la dosar că ar zădărnici bunul mers al procesului. Aveți în vedere și momentul procesual: suntem la sfârșitul camerei preliminare. La dosar sunt toate discuțiile interceptate dintre acesta și martorul denunțător, sigur, judecătorul se va pronunța pe legalitatea administrării acestor probe. De asemenea, la dosar se află și denunțul. Aceste probe nu pot fi alterate, deci scopul procesului penal poate fi atins. Aveți în vedere și capacitatea lui intelectuală, are familie, nu are antecedente penale, deci măsura nu are la acest moment nicio oportunitate. Argumentele DNA din contestație sunt copiate din rechizitoriu”, a declarat unul dintre cei doi avocați ai lui Niculae Bădălău.
Al doilea apărător al fostului baron PSD de Giurgiu a spus că Niculae Bădălău nu mai are, la acest moment, nicio calitate oficială și că nu se va sustrage cercetării judecătorești.
Acuzațiile DNA
Fostul senator PSD și complicea lui, Elena Matache, au fost trimiși în judecată de DNA, pe data de 16 decembrie 2022, în stare de arest preventiv. După câteva luni, amândoi au fost eliberați și plasați în arest la domiciliu, apoi sub control judiciar.
Acuzațiile DNA se referă la trafic de influență în legătură cu atribuirea „cu dedicație” a unui contract păgubos, pentru care Niculae Bădălău – în calitate de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit – ar fi intervenit pe lângă primarul unei comune din Giurgiu.
„În zilele de 9 august 2022 și 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un anumit contract unei societăți administrate de o rudă a inculpatului. Contractul viza «Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă…», fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA. În schimbul acestui «serviciu», inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă”, arată procurorii DNA.
Sursa Foto – Facebook