În general, cam în orice locuință există un cuptor cu microunde. Și, tot în general, este folosit pentru a încălzi alimente și lichide. Doar că acest electrocasnic util are și o funcție care îți poate dubla factura la energie electrică.
Este vorba de cea de dezghețare. Este utilă atunci când dorești să decongelezi rapid alimente, precum carne sau mâncăruri gătite, operațiune care – în mod normal – ar dura ore bune. Totuși, această funcție consumă foarte mult curent electric, pentru că este solicitantă pentru aparat.
Dar, pe lângă consumul de energie, un alt motiv pentru care nu ar trebui să folosești frecvent această funcție este și modul în care alimentele sunt afectate atunci când sunt dezghețate rapid. În acest mod, bacteriile conținute în carne se pot răspândi mult mai ușor.
Totodată, procesul de decongelare în cuptorul cu microunde poate determina pierderea unei cantități semnificative de apă din carne.
În acest fel, atunci când este gătită, carnea devine uscată și lipsită de savoare, lipsind din sucurile naturale pe care le conține în mod obișnuit.
Totuși, în cazuri de urgență, se poate utiliza cuptorul cu microunde pentru a decongela carnea, dar ar fi indicat să o scoți din congelator cu o seară înainte de a o găti și să o lași să se dezghețe în frigider. Astfel, carnea va ajunge treptat la temperatura dorită, evitând riscul răspândirii bacteriilor sau evaporării apei din carne.
Sau, și mai simplu, ai putea să pui carnea într-un vas cu apă rece și să o lași acolo timp de câteva ore.