Prima pagină » Actualitate » Cursuri de EMPATIE pentru medici, după tragedia de la Botoșani. Șef spital: „Personalul nu poate fi obligat să participe”

Cursuri de EMPATIE pentru medici, după tragedia de la Botoșani. Șef spital: „Personalul nu poate fi obligat să participe”

Cursuri de EMPATIE pentru medici, după tragedia de la Botoșani. Șef spital: „Personalul nu poate fi obligat să participe”

Cadrele medicale de la Maternitatea Botoșani sunt trimise la cursuri de bună purtare și empatie, după ce Alexandra, o mamă de 25 de ani a murit, în condiții scandaloase, în unitatea spitalicească. Familia a acuzat, printre altele, personalul de indiferență. Cursurile sunt organizate la inițiativa Consiliului Județean.

După cazul Alexandrei, care a șocat România, și care a declanșat proteste inclusiv în Piața Victoriei din București, Consiliul Județean Botoșani a venit cu inițiativa unor cursuri de empatie, spirit de echipă și drepturile pacienților pentru personalul medical de la Maternitate.

„Aceste cursuri pentru medici, moașe, asistenți medicali, infirmieri și îngrijitori vizează aplicarea corectă a protocoalelor de îngrijire a pacientelor din Maternitate, dar și acordarea de îngrijire centrată pe femei și dezvoltarea empatiei și a spiritului de echipă în rândul personalului medical”, spune Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Totodată, spun reprezentanții Consiliului Județean, personalul medical va învăța mai bine și despre drepturile pacienților.

Cursurile vor fi susținute începând cu luna septembrie de către specialiști ai rețelei „Grija de Mamă”, realizată prin parteneriatul dintre Asociația Moașelor Independente și UNICEF.

Personalul nu este obligat să participe la cursuri

Ideea organizării acestor cursuri este generoasă, dar efectele concrete ale acesteia vor depinde strict de personalul medical. Mai precis, nimeni nu poate obliga medicii și asistentele să participe la aceste cursuri. Inițiativa aparține Consiliul Județean, dar cursurile vor fi organizate prin parteneriatul dintre „Grija de Mamă” și Spitalul Județean. Iar șefii de la „Mavromati” spun că doar cei care vor participă la aceste cursuri, însă cei care nu participă, evident, nu vor păți nimic.

„Este o idee bună, sunt adepta perfecționării continue, mai ales în acest domeniu, iar aceste cursuri sunt binevenite. Sunt deschisă la acest parteneriat și la organizarea cursurilor. Personalul nu poate fi obligat să participe”, spune medicul Monica Adăscăliței, director la Spitalul Județean „Mavromati”.

În urmă cu două săptămâni, la Maternitatea Botoșani o tânără de 25 de ani, Alexandra Ivanov, mamă a trei copii, gravidă în luna a treia cu al patrulea, murea pe un pat de spital. Familia tinerei a acuzat medicii de indiferență și lipsă de empatie, mai ales că tânăra mama s-a stins în chinuri implorând ajutorul medicilor. Cazul a provocat o adevărată furtună socială la Botoșani, fiind organizate numeroase proteste pentru pedepsirea celor considerați vinovați de moartea Alexandrei.

Atât Spitalul Județean „Mavromati”, de care aparține Maternitatea, dar și Direcția de Sănătate Publică au demarat o anchetă, iar Poliția a deschis dosar penal. Ancheta de la spital a scos la iveală detalii scandaloase. Tânăra a fost lăsată șapte ore fără ca medicul de gardă să vină să o vadă, în condițiile în care durerile erau îngrozitoare. După o noapte de chin, în care nu s-a intervenit, tânăra a murit.

Conform medicilor legiști, Alexandra Ivanov a murit în urma unui edem pulmonar, a insuficienței cardio-respiratorie, pe fondul unei sarcini oprite din evoluție, complicată infecțios. Timp de șapte ore, deși a trimis mesaje medicului de gardă prin care implora să fie operată pentru că nu mai suportă durerea, Alexandra nu a fost vizitată de medic.