Prima pagină » Actualitate » Cursurile de programare, printre cele mai apreciate specializări urmate de tineri în pandemie

Cursurile de programare, printre cele mai apreciate specializări urmate de tineri în pandemie

Cursurile de programare, printre cele mai apreciate specializări urmate de tineri în pandemie
Cursurile de programare, printre cele mai apreciate specializări urmate de tineri în pandemie

Cursurile de calificare în IT au înregistrat cea mai mare rata de promovabilitate din cele peste 90 de specializări oferite gratuit de Centrul pentru Tineret al Municipiului București (CTMB) în cadrul programului „București, Orașul Tinerilor Activi pe Piața Muncii”

Centrul pentru Tineret al Municipiului București (CTMB) și Digital Nation anunță rezultatele obținute de absolvenții care au beneficiat de formare gratuită în cadrul programului ‘București, Orașul Tinerilor Activi pe Piața Muncii’, destinat bucureștenilor cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, fără un loc de muncă.

Programarea s-a numărat printre principalele domenii de formare alese de tineri, din cele peste 90 de specializări puse la dispoziție de către organizatori prin 2000 de burse gratuite. Cele mai căutate cursuri au fost cele de IT (25%), urmate de Marketing și creare de conținut în social media (10%), Beauty & Make-up (10%) și Contabilitate (5%). Cursurile de programare au înregistrat de altfel și cea mai mare rată de promovabilitate a bursierilor înregistrați în program, de 87% din numărul total al cursanților înscriși inițial, ceea ce dovedește interesul crescut al cursanților pentru domeniul IT, mai ales în cadrul unui program de formare oferit gratuit.

Cele mai căutate specializări în IT de către tinerii bucureșteni au fost cursurile de programare în FullStack Javascript și în Java, precum și cursul de Dezvoltare Web pentru începători reunite sub umbrela Generația Tech, unde cursanții învăța rapid bazele teoretice și cum să le aplice concret în micro-proiecte, sub îndrumarea  unor practicieni cu experiență. Ulterior, ca absolvenți ai acestor cursuri, ei beneficiază și de ateliere gratuite de angajabilitate cu sprijin concret pentru angajarea în IT la companii locale, ca beneficiu suplimentar oferit de Digital Nation, furnizorul cursurilor.

„Apetitul pentru reconversia profesională în IT este mare, observăm o motivație mai mare în ultimul an, iar rata de promovabilitate a crescut la 87% pentru bucureștenii care își căutau un job. Cursurile de programare au avut un program intensiv, cursanții au trebuit să lucreze mult și pe cont propriu la proiecte, ceea ce face ca cifrele obținute să fie „spectaculoase”. Ne așteptam la un engagement mai mic în rândul participanților veniți prin programul CTMB, dar cursanții au luat în serios totul, chiar dacă programul a fost gratuit” declară Andi Cucu, coordonatorul cursurilor Generația Tech, furnizate de Digital Nation.

Înscrierea la cursurile oferite de CTMB s-a desfășurat exclusiv online, iar dintre cei 2.000 de beneficiari eligibili, 71.5% au ales să participe la cursuri desfășurate exclusiv în mediul online, în timp ce doar 11.2% au optat pentru cursuri cu desfășurare într-o sală fizică de clasă.

Cursurile de programare au atras în principal aplicanți fără experiență anterioară în IT, precum foști elevi, foști studenți, casieri, funcționari, oameni de vânzări, kinetoterapeuți, jurnaliști, barmani, fotografi sau ofițeri bancari, în ciuda ofertei variate de cursuri gratuite puse la dispoziție de CTMB, din peste 90 de domenii de specializare, atât cu acreditare ANC cât și recunoscute la nivel național.

„Acest curs m-a ajutat să pun bazele unui portofoliu de lucrări care îmi va fi foarte util pentru o eventuală angajare în IT, așa că apreciez foarte mult inițiativa primăriei de a oferi aceste oportunități gratuite tinerilor aflați în căutarea unor noi provocări, mai ales în pandemie, când mulți dintre noi au fost nevoiți să se reinventeze profesional” spune Alexandra Arici – 35 de ani – editor de conținut și jurnalist, din București, bursier CTMB în 2021.

Inițiativa Centrului pentru Tineret al Municipiului București s-a numărat printre cele mai ample programe de sprijin dedicate tinerilor din România, iar implementarea programului a coincis cu perioada de restricții generate de pandemie, lucru ce s-a dovedit benefic prin prisma numărului total de aplicanți la cele 2.000  de burse, acestea fiind alocate într-un timp foarte scurt, de doar 3 luni de la înștiințarea publicului larg despre proiect, dar în special prin modul în care acest sprijin de la primărie a fost apreciat de tinerii din București și de alte centre de tineret din țară.

„Programul «București – orașul tinerilor activi pe piața muncii» reprezintă soluția propusă de noi pentru a crește rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor bucureșteni și minimizarea ratei șomajului. În cadrul programului am oferit cursuri gratuite de formare pentru 2.000 de beneficiari, dintre care aproximativ 40% au fost în domeniul IT&C și digital. Încă de la începutul programului am observat o cerere din ce în ce mai mare pentru cursurile de formare în domeniul IT&C și am încercat constant să mărim oferta de cursuri disponibile și de furnizori pentru ele. (..)

Acum, după ce beneficiarii au finalizat cursurile, consider că succesul programului nostru stă în faptul că pentru mulți beneficiari aceste cursuri gratuite au însemnat mai mult decât o simplă diplomă, ba chiar reprezintă pentru mulți un start real pentru o pivotare de carieră în IT. În plus, faptul că alte primării din țară implementează proiecte similare pentru tineri este mulțumirea de care avem nevoie ca echipa CTMB să continue să implementeze proiecte îndrăznețe pentru tineri” a declarat Georgiana Trifu, Director General CTMB.

Succesul programului „București, Orașul Tinerilor Activi pe Piața Muncii’’ derulat de CTMB, precum și interesul tinerilor pentru cursuri intensive de specializare în competențe digitale și programare, a inspirat Digital Nation să inițieze programul de Burse Generația Tech, de digitalizare locală a forței de muncă, cu sprijin de la primării și consilii județele din țară. În prezent, programul se derulează în Brașov, unde Primăria Municipiului Brașov și Agenția Metropolitană Brașov subvenționează 100 de burse în IT pentru localnici, indiferent de vârstă. Alte consilii județene sunt așteptate să se alăture programului în perioada imediat următoare.
Mai multe detalii puteți găsi la adresa www.generatiatech.ro

DIGITAL NATION

Digital Nation lucrează de peste 7 ani la digitalizarea forței de muncă din România. Eforturile organizației se îndreaptă către toate categoriile de public dornice de specializare sau reconversie în zona digitală, prin programele Generatia Tech, IMM in Online și Profesor in Online. Mai multe detalii pe digitalnation.ro și GeneratiaTech.ro

Centrul pentru Tineret al Municipiului București (CTMB)

Înfiinţat în noiembrie 2016, Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti (C.T.M.B.) îşi propune să contribuie activ la creşterea nivelului de participare a tinerilor în luarea deciziilor la nivel local, relaţia cu societatea civilă şi partenerii sociali. La baza fiecărui proiect sau program CTMB stau interesele și nevoile tinerilor și premisa că dezvoltarea unei comunităţi pleacă de la tineri, pentru ca aceștia să beneficieze de cele mai bune șanse atât în implicarea socială, cât și în găsirea unui loc de muncă, dar și în startul unei familii. Pentru mai multe detalii puteți consulta website-ul oficial CTMB: https://ctmb.eu și prezența sa în social-media, pe Facebook și Instagram.

Citește și