Prima pagină » Actualitate » Curtea de Apel a respins cererea DNA de a o plasa pe Elena Udrea sub control judiciar. Decizia nu este definitivă

Curtea de Apel a respins cererea DNA de a o plasa pe Elena Udrea sub control judiciar. Decizia nu este definitivă

Elena Udrea a fost prezentă la Curtea de Apel București, vineri, după ce DNA a solicitat ca fostul ministru al Turismului să fie plasat sub control judiciar, măsură care implică și interdicția de părăsire a țării. Curtea de Apel a respins vineri punerea Elenei Udrea sub control judiciar. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurori.

Curtea de Apel a respins cererea DNA de a o plasa sub control judiciar

„În baza art. 399 alin. (10) rap. la art. 214 C.proc.pen. respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie de luare a măsurii controlului judiciar faţă de inculpata Udrea Elena Gabriela”, este decizia instanţei.

Udrea a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

La sosirea la Curtea de Apel, Udrea le-a declarat jurnaliștilor că nu se pune problema să plece din România

Elena Udrea, la Curtea de Apel: Sunt singurul caz care s-a întors în ţară de bunăvoie

„Sunt singurul caz care s-a întors în ţară de bunăvoie. Dacă aş fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam acum doi ani. Am venit pentru că mi-am dorit să mă întorc şi, vă amintesc, plecarea mea s-a datorat unei decizii abuzive a instanţei. (…) Despre plecarea mea în Costa Rica cred că nu e cazul să discutăm. Cu toate acestea, eu m-am întors de bunăvoie din Costa Rica şi nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva”, a afirmat Elena Udrea, la intrarea în sediul instanţei.

Fostul ministru Elena Udrea a declarat, în sala de judecată, că nu vrea să părăsească România, aşa cum sustine DNA, motivând că, la câte procese sunt pe numele său, nu are niciun motiv să plece din ţară, pentru “că statul român te aduce de oriunde”.

Procurorul de şedinţă a argumentat că este nevoie ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, având în vedere declaraţiile publice ale acesteia cu privire la condamnare, care, în opinia DNA, arată un dispreţ faţă de supremaţia dreptului şi, indirect, intenţia de a se sustrage procesului penal.

Elena Udrea a oferit, în sala de judecată, exemplul Laurei Kovesi

Elena Udrea a răspuns și a ofeit exemplul Laurei Kovesi, care  a făcut declaraţii publice atunci când procurorii au cerut că fosta şefă a DNA să fie pusă sub control judiciar.

Aceasta a făcut referire şi la blestemele pe care le-a adresat judecătoarei care a condamnat-o.

„Suntem la Justiţie, nu suntem la Biserică, iar, înainte de momentul acela, tatăl, cred al uneia dintre fetiţele care a fost omorâtă de şoferiţa beată, a blestemat la televizor judecătoarea care a eliberat-o. Oamenii au asemenea sentimente, mai ales când este vorba despre un copil. Evident sunt emoţiile cuiva care crede în Dumnezeu. Oamenii care nu cred în Dumnezeu de ce s-ar speria de blesteme?”, a susţinut Elena Udrea.

Elena Udrea, despre blestemele  judecătoarei care a condamnat-o: Oamenii care nu cred în Dumnezeu de ce s-ar speria de blesteme

Elena Udrea a blestemat-o pe judecătoarea care a condamnat-o la opt ani de închisoare.

„Pentru mine a fost un șoc. M-am întors în țară cu convingerea că ceva s-a schimbat”, a spus Elena Udrea, la Antena 3.

Ea a atacat-o dur pe judecătoarea care a condamnat-o: „Nu pot să cred că are ceva personal cu mine, nu pot să cred că mă urăște pe mine atât de tare încât să țină să mă condamne chiar și pe cele mai absurde acuzații care s-au adus în acest dosar.

Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Ea a primit 3 ani pentru instigare la delapidare şi două pedepse pentru instigare la spălarea banilor, de 3 şi 5 ani, acestea au fost contopite, rezultând o condamnare finală de 5 ani cu executare.

Jurnalistul Dan Andronic, trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat.

Alte condamnări: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) – 6 ani pentru luare de mită; Victor Tarhonm (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea) – 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) – 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

Citește și