Completul de divergență de la Curtea de Apel București, care a trebuia să decidă dacă păstrează sau ridică arestul la domiciliu în cazul fraților Tate , după ce judecătorii din completul inițial au luat decizii diferite, a hotărât joi să mențină măsura de arest la domiciliu.
Decizia completului de divergență în apelul făcut de frații Tate la arestul la domiciliu s-a respins joi, cu opinie separată.
Unul dintre judecătorii Curții nu a fost de acord inițial cu decizia și decisese înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar
”Respinge ca neîntemeiate contestațiile formulate de contestatorii-inculpați TATE III EMORY ANDREW, TATE TRISTAN, NAGHEL GEORGIANA-MANUELA și RADU ALEXANDRA-LUANA împotriva încheierii din 23.06.2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 18906/3/2023/a1.1. În baza art.275 alin.2 C.proc.pen. obligă contestatorii la plata sumei de 300 de lei, fiecare, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 6.07.2023. Cu opinie separată în sensul admiterii contestațiilor formulate de contestatorii-inculpați TATE III EMORY ANDREW, TATE TRISTAN, NAGHEL GEORGIANA-MANUELA și RADU ALEXANDRA-LUANA împotriva încheierii din 23.06.2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 18906/3/2023/a1.1 și înlocuirii arestului la domiciliu cu controlul judiciar și stabilirea obligațiilor prevăzute de art. 215 C. pr. pen.”, se arată în decizia Curții.
Prin rechizitoriul din 15 iunie, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a patru inculpaţi, două persoane cu dublă cetățenie, britanică și americană, și doi cetățeni români, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată (față de fiecare inculpat în parte au fost reținute astfel: patru acte materiale, trei acte materiale, şase acte materiale și, respectiv, cinci acte materiale raportat la numărul de persoane vătămate), viol în formă continuată (două acte materiale), acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, instigare la lovire sau alte violențe și lovire sau alte violențe.
„În cauză s-a reținut că, la începutul anului 2021, cei patru inculpaţi au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar și al altor state, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, a infracțiunii de trafic de persoane”, potrivit DIICOT.
Persoanele vătămate au fost recrutate de frații Tate, spun procurorii DIICOT, prin inducere în eroare cu privire la intenția de a întemeia o relație de căsătorie/concubinaj și existența unor sentimente reale de iubire (metoda loverboy).
„Acestea au fost ulterior transportate și adăpostite în imobile din județul Ilfov unde, prin exercitarea de acte de violență fizică și constrângere psihică (prin intimidare, supraveghere constantă, controlul și invocarea de pretinse datorii), au fost exploatate sexual de membrii grupului prin obligarea la manifestări pornografice în vederea producerii și difuzării prin intermediul unor platforme de socializare de materiale având un astfel de caracter. Cele 7 persoane vătămate identificate pe parcursul urmăririi penale au fost supuse la executarea unei munci, în mod forțat, în scopul obținerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani încasate ca urmare a accesării materialelor de către utilizatorii platformelor”, susțin anchetatorii.
Dintre cele 7 persoane vătămate care au fost exploatate sexual de grupul infracțional organizat, trei s-au constituit parte civilă în procesul penal.
„Cu privire la infracțiunea de viol s-a reținut că, în luna martie 2022, o persoană vătămată a fost constrânsă de unul dintre inculpați, prin exercitarea de violențe fizice și presiuni psihice, să întrețină în mod repetat relații sexuale (două acte materiale)”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.