Curtea de Apel București, o primă sentință favorabilă enoriașilor. Au liber la pelerinaje, dar decizia nu e definitivă

Curtea de Apel București, o primă sentință favorabilă enoriașilor. Au liber la pelerinaje, dar decizia nu e definitivă
București (FOTO (caracter ilustrativ: Liviu Chirică / Mediafax Foto)
Publicat: 14/12/2020, 19:54
Actualizat: 14/12/2020, 20:02

Curtea de Apel Bucureşti a anulat, luni, hotărârea Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care se interzicea credincioşilor din altă localitate să participe la pelerinaje. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs, precizează Agerpres.

Instanţa din București a admis o acţiune introdusă în justiţie de Mihaela Meucă, care a dat în judecată Guvernul, Ministerul de Interne şi CNSU.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acţiunea faţă de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acţiunea faţă de pârâtul CNSU. Anulează art. 2 din Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Hotărârea nr. 47/2020 a CNSU prevede la articolul 2 următoarele: „Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi”.

Pentru a împiedica răspândirea pandemiei de COVID-19, şeful Departamentului pentru Situaţii Urgenţă (DSU), Raed Arafat, anunţa – la începutul lunii octombrie – că la evenimentele religioase organizate într-o localitate pot participa doar credincioşii care au domiciliul sau reşedinţa în aceasta.

Organizarea sărbătorilor religioase (…) este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, explica, atunci, Raed Arafat.

În urma acestei decizii, la pelerinajul anual de Sfânta Parascheva, au avut voie să participe doar credincioşii din municipiul Iaşi. La fel a fost și în București, la moaștele Sf. Dumitru, dar și în județul Constanța, de Sf. Andrei.

ÎPS Teodosie, afirmație șocantă despre riscul infectării cu COVID-19 la pelerinaj: „Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”

După un proces în instanță, judecătorii au stabilit că pelerinajul la „Peștera Sfântului Apostol Andrei” să fie organizat doar cu localnicii din comuna Ion Corvin, din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, le-a ordonat tuturor preoților și călugărilor din Constanța să meargă la mănăstire, la pelerinajul Sfântului Andrei.

„Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, credinciosul pleacă la Dumnezeu”, afirmă Înalt Prea Sfinţitul Teodosie

Declarație controversată făcută ulterior, într-o emisiune TV, de ÎPS Teodosie, referitoare la invitarea pelerinilor la Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța, este împotriva unei decizii judecătoresti.

În județul cu una dintre cele mai mari rate de infectare din țară, reprezentanții Bisericii ignoră instanțele judecătorești și guvernanții, punând în pericol starea de sănătate a credincioșilor.

Întrebat ce se întâmplă dacă un credincios se îmbolnăvește de COVID-19, într-un interviu pentru Constanța TV, răspunsul acestuia a fost: „Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta:...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Marea doamnă a României s-a stins. Anunțul trist făcut de soțul ei: Așa a vrut!
S-a stins jurnalista Ileana Perneş Dănălache. Ultimii ani au fost plini de suferință
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cercetătorii au descoperit un nou mod în care stratul de gheață al Antarcticii se topește
×