Curtea de Conturi: AEP a stabilit greșit de două ori indemnizația președintelui instituției .Toni Greblă a început să dea banii necuveniți înapoi

Publicat: 11 09. 2024, 19:52
Toni Greblă, președintele AEP

Raportul Curții de Conturi după auditul financiar la Autoritatea Electorală (AEP) arată exact câți bani a încasat, necuvenit, Toni Greblă de la preluarea mandatului de președinte. Mai mult, din document reiese că, după ce li s-a comunicat eroarea de interpretare, responsabilii din AEP au calculat a doua oară greșit indemnizația pentru șeful instituției. Surse din cadrul Curții de Conturi, dar inclusiv Tony Greblă au transmis că a început de câteva luni să restituie sumele încasate pe nedrept.

Misiunea efectuată de către Curtea de Conturi a României asupra situațiilor financiare încheiate la data de 31 decembrie 2023 de Autoritatea Electorală Permanentă include sumele virate necuvenit pentru indemnizația lui Toni Greblă, de la preluarea conducerii instituției.

„Din verificările efectuate a rezultat că începând  cu  data 30  martie 2023 (data numirii președintelui în funcție), dintr-o eroare de interpretare a prevederilor legale incidente, AEP a stabilit un cuantum eronat al indemnizației lunare pentru funcția de președinte, prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată valabil începând cu data de 01.01.20232, de 3.000 lei, în loc de 2.080 lei (aferent lunii decembrie 2019 – n.r.)”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Mai mult, calculul eronat al indemnizației lunare s-a răsfrânt și asupra cuantumului diurnei zilnice de deplasare, care se calculează ca procent  din indemnizația lunară.

Astfel, în acest context, au fost efectuate plăți necuvenite pentru președintele AEP de 118.830 lei în 2023, arată Curtea de Conturi.

Un nou calcul greșit

Pe de altă parte, în timpul misiunii de audit financiar, printr-un ordin ale președintelui cu aplicabilitate de la data de 01.03.2024, conducerea AEP a aprobat un nou cuantum al indemnizației lunare pentru funcția de președinte, însă și acesta a fost stabilit în mod eronat prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară în sumă de 2.350 lei, în loc de 2.080 lei.

„Președintele AEP s-a angajat să restituie (prin angajament de plată) suma netă de 70.132 lei,însă această sumă a fost stabilită eronat întrucât reprezintă diferența dintre indemnizația lunară calculată prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară de 3.000 lei și cea determinată prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară de 2.350 lei, în loc de 2.080 lei așa cum este prevăzut de lege”, se arată în document.

„În fiecare lună mi-au fost reținute sumele de bani”

Conform documentului oficial, șeful AEP a transmis în urmă cu câteva zile angajamentul pentru restituirea adevăratei sume primite necuvenit.

„Până la aprobarea raportului de audit financiar conform prevederilor art. 30 din Regulamentul privind activitatea de audit public extern, conducerea Autorității Electorale Permanente a transmis Curții de Conturi următoarele documente în completare: ordinul  președintelui nr. 2031/05.09.2024 de stabilire a indemnizației lunare prin raportare la salariul de bază minim garantat în plată de 2.080 lei și angajamentul individual de plată pentru recuperarea diferenței încasată necuvenit”, se arată în raportul publicat miercuri de Curtea de Conturi.

Într-o declarație publică recentă, Toni Greblă a precizat că dă banii înapoi, eșalonat, până ajunge la zero.

„Am semnat un angajament de plată prin care în următoarele luni îmi mi-au fost reținute și îmi vor fi reținute diferențele de bani până ajungem la zero. Cu această situație, angajamentul de plată l-am luat acum patru sau cinci luni de zile, nu mai știu exact. În fiecare lună mi-au fost reținute sumele de bani”, a afirmat șeful AEP.

Raportul integral al Curții de Conturi după misiunea de audit de la Autoritatea_Electorală_Permanentă

Citiți și:

AEP: A fost constituit Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților

Câți români din diaspora s-au înscris pentru vot la parlamentare și prezidențiale, cu trei luni înainte de alegeri? Estimări privind prezența la urne