Prima pagină » Actualitate » Curtea Penală Internaţională a deschis miercuri ancheta cu privire la presupuse crime de război în Ucraina

Curtea Penală Internaţională a deschis miercuri ancheta cu privire la presupuse crime de război în Ucraina

Curtea Penală Internaţională a deschis miercuri ancheta cu privire la presupuse crime de război în Ucraina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a anunţat miercuri seara că a deschis o anchetă cu privire la presupuse crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid în Ucraina. Cercetările vizează actele de agresiune ale Rusiei începând din 21 noiembrie 2013. Ancheta include şi perioada de când Rusia a invadat Ucraina.

Curtea Penală Internațională de la Haga, Țările de Jos, a anunțat în urmă cu două zile că va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Ancheta lui Khan vine după ce 39 de state, între care şi România, au sesizat Curtea Penală Internaţională, relatează CNN.

Statele respective sunt Albania, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Columbia, Costa Rica, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Karim Khan a anunţat încă de luni că intenţionează să deschidă o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Ucraina a deschis un proces și la Curtea Internațională de Justiție pentru că a lansat o invazie sub pretextul unor acuzații false de genocid comise împotriva vorbitorilor de limbă rusă a țării.

Citește și