CUTREMUR de gradul II în România, vineri dimineață. Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit
Un nou cutremur a avut loc vineri dimineață în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 103,8 kilometri, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul s-a produs vineri, 4 octombrie 2024, la ora 06:19, în zona seismică Vrancea, având o magnitudine 4,2 conform Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul s-a produs la o adâncime de 103,8 kilometri și a avut o intensitate de gradul II.
Cutremurul a fost resimțit în apropierea următoarelor localități: la 44 de kilometri vest de Focșani, 58 de kilometri nord de Buzău, 69 de kilometri est de Sfântu-Gheorghe și 79 de kilometri est de Brașov.
Recomandările INFP pentru siguranța în caz de cutremur
Specialiștii de la INFP oferă câteva sfaturi esențiale pentru protecția populației în cazul unui cutremur puternic:
Păstrați-vă calmul: Este crucial să rămâneți calmi și să-i liniștiți pe cei din jur, în special copiii și persoanele în vârstă.
Evitați evacuarea imediată: În timpul cutremurelor, faza inițială este de obicei scurtă, iar o mișcare mai puternică ar putea urma. Nu părăsiți imediat locuința.
Atenție la scări: Scările sunt printre cele mai vulnerabile structuri în timpul unui seism și pot deveni periculoase. Este recomandat să le evitați.
Rămâneți în interior și alegeți un loc sigur: Stați departe de ferestre și obiecte care ar putea cădea, precum feronerie sau lămpi.
Închideți sursele de foc: După un cutremur, este important să preveniți incendiile prin închiderea rapidă a surselor de foc.
Evitați aglomerația: Nu alergați spre ieșiri și deschideți ușile pentru a preveni blocarea acestora.
Feriți-vă de clădiri: Dacă sunteți în exterior, stați departe de clădiri și obiecte care ar putea cădea.
Acordați primul ajutor: După cutremur, verificați dacă cineva are nevoie de ajutor medical și asistați persoanele rănite.
Comunicați: Anunțați echipele de salvare și vecinii despre eventualele situații de urgență.