Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un cutremur cu magnitudinea de 3,3 a avut loc sâmbătă, 19 octombrie, la ora 17:04, în judeţul Buzău, în zona seismică Vrancea, transmite Agerpres.
Seismul a avut loc la o adâncime de 151,1 km și în apropierea mai multor orașe: Sfântu-Gheorghe se află la 55 km sud-est, Focşani la 60 km vest, Buzău la 62 km nord-vest, Braşov la 62 km est și Ploieşti la 80 km nord. În această lună, au avut loc 18 cutremure în România. Cel mai mare a avut magnitudinea 4,2 și s-a produs în judeţul Vrancea pe 4 octombrie.
În februarie 2023, au avut loc două cutremure în județul Gorj, cel mai mare având o magnitudine de 5,7 Richter. Peste 120 de clădiri au fost afectate, inclusiv 27 de instituții de învățământ. Autoritățile au difuzat o serie de ghiduri și recomandări pentru a oferi sfaturi despre cum să acționeze în cazul unui cutremur.
Cum acționăm în caz de cutremur
Rămânem calmi, fără a intra în panică și ajutăm oamenii să se liniștească
Dacă suntem afară, trebuie să rămânem departe de clădiri și să ne ferim de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe și geamuri, deoarece aceste elemente pot adesea să se prăbușească în stradă.
Ne așezăm lângă un perete structural rezistent dacă suntem în interior și ne abținem de la ferestre.
Ne adăpostim sub o grindă solidă, un birou și o masă, iar copiii dorm sub mese sau băncile clasei.
Închidem imediat sursele de incendiu și intervenim în caz de incendiu după ce șocul puternic a trecut.
Dacă ne aflăm în mașină, tragem pe dreapta, într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă; trecem peste poduri, pasaje și linii electrice aeriene și rămânem în interior.
Dacă folosim un mijloc de transport în comun, rămânem pe loc până când se termină seismul, apoi coborâm cu calm din vehicul.
În metrou, păstrăm calmul și luăm în considerare sugestiile personalului. – Dacă suntem într-un loc public plin de oameni, ar trebui să rămânem calmi și să nu fugim, deoarece îmbulzeala ucide mai mult decât cutremurul.