Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs, luni, la ora locală 20:30, în provincia chineză Sichuan. A fost zguduită capitala provinciei Chengdu, dar și provincii mai îndepărtate. Seismul a fost cel mai puternic care a lovit regiunea din 2017 încoace, când un seism cu magnitudinea 7,0 a lovit prefectura Aba. Cutremurul a fost resimțit și în provinciile Yunnan, Shaanxi și Guizhou, la sute de kilometri distanță, potrivit presei de stat.
Bilanţul în urma puternicului seism produs luni în provincia chineză Sichuan a crescut la 46 de morţi, au anunţat autorităţile locale într-o conferinţă de presă.
Şaisprezece persoane erau date dispărute luni, iar alte 50 de persoane au fost rănite, a declarat Wang Feng, director adjunct al departamentului provincial pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Sichuan, citat de Digi 24.
Dintre persoanele decedate, 29 erau din Prefectura Autonomă Tibetană Ganzi, care administrează cantonul Luding unde mişcările telurice au fost resimţite cel mai intens, iar restul de 17 erau din oraşul Ya’an.
Știrea inițială:
Guvernul provincial din Sichuan a declarat că peste 30 de persoane au murit, cel puțin patru dintre acestea se aflau în Luding. Unele drumuri și case din apropierea epicentrului seismului au fost avariate de alunecări de teren, în timp ce comunicațiile au fost întrerupte în zonă, a anunțat televiziunea de stat, citată de Mediafax.
Pagubele la rețeaua electrică provincială au afectat alimentarea cu energie electrică a aproximativ 40.000 de utilizatori finali, dar nu au fost raportate pagube la barajele și centralele hidroelectrice pe o rază de 50 km de la epicentru, care a fost în zona muntoasă a orașului Luding, la aproximativ 226 km sud-vest de Chengdu, potrivit Centrului rețelelor de cutremure din China.
„Erau mulți oameni care erau atât de îngroziți încât au început să plângă. Toți câinii au început să latre. A fost într-adevăr destul de înfricoșător”, a spus Laura Luo, care locuiește în Chengdu, referindu-se la momentul în care a început cutremurul.
În Luding, cutremurul a fost atât de puternic încât pentru unii oameni a fost greu să rămână în picioare, în timp ce pe unele case au apărut crăpături, a relatat China News Service.
Clipurile video de pe rețelele de socializare arătau lumini care se legănau în timp ce oamenii se grăbeau să iasă din clădiri pe străzi.
Cutremurele sunt frecvente în provincia Sichuan din sud-vestul țării, în special în munții din vest, o zonă activă din punct de vedere tectonic de-a lungul limitei estice a platoului Qinghai-Tibetan.
Cel mai puternic cutremur înregistrat în Sichuan a avut loc în mai 2008, când un seism cu magnitudinea 8,0, centrat în Wenchuan, a ucis aproape 70.000 de persoane și a provocat pagube importante.