EXCLUSIV | Cutremur în Poliție, după tragedia din 2 Mai. Cum va arăta IPJ Constanța după ce va fi ”desființat și reclădit”
Doi tineri au murit, iar alți trei prieteni care erau cu ei au fost răniți și internați în spital, după ce Vlad Pascu – un tânăr de doar 19 ani, care avea permis de trei luni și se urcase drogat la volan – a intrat cu mașina în ei, pe marginea drumului care leagă stațiunile Vama Veche și 2 Mai, din județul Constanța.
Această tragedie a provocat un adevărat cutremur la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța, iar Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a decis – în urma controlului efectuat după accidentul de la 2 Mai – ca inspectoratul să fie desființat și reorganizat.
- Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului, dar a fost prins de polițiști, la scurt timp, în stațiunea Vama Veche. Acolo a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină.
- Autoturismul lui Vlad Pascu nu avea RCA. (alte detalii AICI)
- Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
- Roberta și Sebastian, tinerii uciși de Vlad Pascu, în accidentul din stațiunea 2 Mai, înmormântați în aceeași zi (detalii tulburătoare AICI)
Decizia lui Cătălin Predoiu survine în contextul numeroaselor acuzații care au fost formulate la adresa polițiștilor constănțeni după tragedia de la 2 Mai, existând reacții pro și contra, iar Gândul prezintă informații de ultimă oră, în exclusivitate, referitoare la pașii care vor urma în acest scenariu în urma căruia IPJ Constanța va avea o nouă organigramă.
Un ”grup de lucru” strânge deja toate informațiile: ”Până atunci, nimeni nu poate spune care va fi formula”
După anunțul ministrului internelor, Cătălin Predoiu, privind desființarea în vederea reorganizării a întregii structuri a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) s-a creat un grup de lucru care va strânge toate informațiile de la ministerele de interne din alte țări europene.
Ulterior, vor fi comparate toate schemele transmise, în vederea eficientizării activității polițienești împotriva criminalității organizate.
Surse din MAI au explicat pentru Gândul că, în urma discuțiilor din interiorul acestui grup de lucru, se va contura, ”abia în 10 – 15 zile”, forma noii structuri a IJP Constanta.
Până atunci, nimeni nu poate să spună care va fi formula ce va fi agreată pentru noua structură – pilot la nivelul județului Constanța”, au spus sursele din MAI, în exclusivitate pentru Gândul.
Organigrama actuală a IPJ Constanța
Gândul prezintă organigrama actuală a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, la comandă fiind împuternicită comisarul-șef de poliție Mădălina-Sorina Vlangăr, după ce inspector-șef Constantin Adrian Glugă și-a înaintat raportul de eliberare din funcție.
Aceasta este secondată – la acest moment, potrivit informațiilor de pe site-ul inspectoratului – de un adjunct, respectiv comisar-șef de poliție Nicolae Simion. Organigrama actuală prevede două posturi de adjunct al șefului IPJ.
Potrivit organigramei actuale, sunt nouă structuri principale în inspectorat, iar cei doi adjuncți ai șefului IPJ Constanța coordonează alte servicii, prezentate în schemă.
În afară de acesta, din structura IPJ Constanța mai fac parte:
- structuri de poliție municipale, orășenești și stațiuni,
- secții de Poliție Rurală,
- posturi de Poliție Comunală
Predoiu: ”În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani”
În urma controlului efectuat la IPJ Constanța, ministrul Cătălin Predoiu a prezentat, în 28 august 2023, concluziile în legătură cu accidentul produs la 2 Mai, în data de 19 august.
Totodată, Cătălin Predoiu a prezentat și primele măsuri propuse în respectivul raport.
”Declanșarea cercetării prealabile pentru, citez, «neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici, sau de la autoritățile anume abilitate de lege», am încheiat citatul, conform prevederilor art. 360 din 2002 privind Statutul polițistului, față de inspectorul șef de Poliție Județeană Constanța.
Inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române va analiza și dispune cu privire la declanșarea cercetării prealabile pentru neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici, sau de la autoritățile anume abilitate de lege, conform prevederilor din legea privind Statutul polițiștilor pentru mai mulți lucrători de poliție:
- un comisar șef de poliție, adjunct al șefului IPJ Constanța,
- un comisar șef de poliție, șeful Serviciul Rutier din IPJ Constanța,
- comisar de poliție, șeful Poliției Municipiului Mangalia,
- agent de poliție, operator 112 în cadrul Biroului Centrului Operațional IPJ Constanța”, a precizat ministrul de Interne.
Cert este că, la momentul la care vorbim, în Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 de ani cel puțin, din punctul meu de vedere, și voi reorganiza acum condițiile, pentru a lansa din nou această bătălie într-un format și cu o echipare care să fie adaptate inamicului din teren. Concret, voi lua măsurile care urmează, dincolo de ce îmi propune raportul”, a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.
”Desființez IPJ Constanța și îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială și funcțională”
În timpul prezentării concluziilor raportului întocmit în urma controlului efectuat la IPJ Constanța, după tragedia de la 2 Mai, Cătălin Predoiu a fost tranșant și a anunțat că ”desființează”, practic, inspectoratul, acesta urmând a fi ”reclădit” printr-o nouă organizare managerială și funcțională.
Contextul, de acum înainte, va trebui readaptat, pentru a ”avea o șansă în lupta cu criminalitatea”, a mai spus Cătălin Predoiu.
”Întreaga structură organizatorică va fi regândită și adaptată amplorii fenomenului infracțional specific acestui județ și o nouă echipă managerială de tranziție va asigura operarea sistemului până când noua organizare va intra în funcțiune.
Practic, desființez Inspectoratul și îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială și funcțională, adaptată la realitatea infracțională din teren. Pentru a avea o șansă în lupta cu criminalitatea, acești oameni care zi de zi se luptă cu ea, trebuie puși într-un context organizatoric complet diferit, echipați corespunzător inclusiv cu mijloace logistice.
Această nouă structură operațională va fi rezultatul unei gândiri colective cu cei mai buni specialiști de care dispunem în țară, în materie de combatere a criminalității. Dar voi solicita și un raport extern de expertiză de la țări partenere strategic, prin experți în structuri de forță care combat criminalitatea.
Noua organigramă aici, pe Constanța, va fi adoptată prin ordin de ministru, emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie, după ce va fi concepută astfel încât să fie capabilă să confrunte fenomenul infracțional de magnitudinea celui existent în județul Constanța, în special în ceea ce privește evaziunea fiscală, trafic de droguri, trafic de ființe umane, crimă organizată.
Noul IJP Constanța va fi un proiect pilot care va servi drept model de orientare pentru restructurarea unităților teritoriale ale Poliției Române.
Până atunci, în perioada de tranziție la nouă structură, cum spuneam, o nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă și va fi condusă de doamna comisar șef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, ofițer cu experiență în cooperarea polițienească internațională, care a ocupat inclusiv poziții de atașat de afaceri interne, fost șef de Brigadă de Combatere a Criminalității”, a explicat Cătălin Predoiu.
Sindicaliștii din Poliție, după ce Predoiu a anunțat desființarea IPJ Constanța: ”Cireașa de pe tort”
După anunțul lui Cătălin Predoiou referitor la desființarea IPJ Constanța și reorganizarea sa din temelii, pe cu totul altă bază, reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual au reacționat prompt.
Aceștia susțin că decizia ministrului de a ”desființa IPJ Constanța” este ”cireașa de pe tort” și îl acuză pe Cătălin Predoiu că nu are ”reprezentarea cuvintelor atunci când le folosește”, pentru că o astfel de desființare ”nu este prevăzută din punct de vedere legal”.
Sindicaliștii îi răspund ministrului de Interne că IPJ Constanța ”nu a pierdut lupta cu infracționalitatea”, iar prin afirmațiile pe care le-a făcut, ”a aruncat la gunoi munca a mii de polițiști”.
”Cireașa de pe tort a venit când domnul ministru a anunțat, ne este și frică să scriem… PRACTIC, DESFIINȚEZ IPJ CONSTANȚA ȘI ÎL VOM REORGANIZA! Credem cu tărie că domnul ministru nu are reprezentarea cuvintelor atunci când le folosește. Desființarea? Unde este prevăzută din punct de vedere legal? Reorganizarea în plin sezon? Cu actualul deficit de personal la nivel de IPJ Constanța? Cu actualul potențial de pensionare de la nivelul IPJ Constanța? Domnul ministru cunoaște că desființarea/reorganizarea presupune punerea la dispozitie a tuturor polițiștilor? Că trebuie să li se întocmească noi fișe legate de atribuții și sarcini?
Încă sperăm să fie o nefericită formulare din punct de vedere semantic-gramatical, pentru că dacă nu este așa, este foarte grav. Iar dacă noi desființăm/reorganizăm toate IPJ-urile, pe fondul actual al războiului din Ucraina, pe deficitul actual de personal, pe lipsa unei predictibilități în salarizare, carieră, pensionare, vom face mult mai mult rău decât bine MAI.
Înțelegem însă de ce MAI a fost exceptat de la ordonanța austerității: pentru că se vor folosi de acest eveniment tragic pentru a… tăia! Simplu! Cine va câștiga? Politicianul la puncte electorale! Cine va pierde? Cetățeanul, care va fi afectat de sincopele unei noi organizări a poliției, așa cum s-a întâmplat când am renunțat la sectorist, când am reorganizat poliția în mediul rural, când am eficientizat reorganizarea poliției în mediul rural și tot așa!
A mai afirmat domnul ministru că a constatat personal cum IPJ Constanța a pierdut lupta cu infracționalitatea, de 5-10 ani, chiar mai bine. Domnul Despescu o fi aflat ce crede domnul ministru? Domnul Despescu, cel care a fost șeful IPJ Constanța, în perioada 2014-2015, șeful IGPR, în 2015, și din 2019 până în prezent secretar de stat pe ordine publică?
Solicităm public o reacție a domnului secretar de stat, vizat direct de această constatare, care este a domnului ministru, nu a noastră. Pe de altă parte, să ai al doilea Centru de reținere și arest preventiv din România, ca grad de ocupare, și să se spună că ai pierdut lupta cu infracționalitatea … este din nou de noaptea minții.
Domnul ministru tocmai a aruncat la gunoi munca a mii de polițiști, dedicați, onești, corecți, prestatori de mii de ore suplimentare, care au instrumentat sute de mii de dosare și care au avut în lucru și au soluționat mii de dosare complexe. A aruncat la gunoi miile de acțiuni în care s-au salvat vieți omenești, miile de arestări preventive ale unor infractori periculoși (criminali, tâlhari, violatori…), miile de ore suplimentare în care polițiștii, în loc să fie alături de familie, au fost la muncă, nu-i așa – pentru a «merge treaba». Când, după o carieră de muncă de 25-30 de ani, vine un ministru care aruncă la gunoi totul, singurul sentiment care te încearcă este… scârba!
Schimbarea procedurilor, modificările legislative, regândirea planului de măsuri pentru litoralul românesc sunt aspecte care ne interesează de mult timp și nu de puține ori am furnizat reprezentanților MAI, invitați la forurile noastre de conducere sindicală, soluții”, au precizat reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
CITEȘTE ȘI: