A fost cutremur în România! Noaptea trecută, la ora 02:07:48 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, în județul Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea de 2.8, la adâncimea de 127km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 63km E de Brasov, 64km NE de Ploiesti, 117km N de Bucuresti, 128km V de Braila, 128km S de Bacau, 131km V de Galati, 137km NE de Pitesti, 177km E de Sibiu, 182km N de Ruse, 210km SV de Iasi.
Cel mai mare seism din acest an a avut loc pe 16 ianuarie 2022, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la o adâncime de 140 kilometri şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7.
Potrivit specialiștilor, originea cutremurelor care se produc în Vrancea este strâns legată de zona de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. Astfel, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaților se generează tensiuni.
„Cutremurele vrâncene produc avarii mari, pe o arie foarte mare, acesta fiind o altă caracteristică a lor. Efectele sunt foarte mari pe direcţia: din Vrancea către nord-est către Moldova, pe direcţia Focşani-Iaşi-Chişinău şi spre sud-vest către Câmpia Română, pe direcţia Bucureşti-Zimnicea-Sofia”, a explicat Mircea Radulian, directorul INFP.
Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.