Un cutremur de mică intensitate, cu magnitudinea 2,9, s-a produs, sâmbătă dimineața, în România. Seismul a avut loc la ora 08:55, în zona seismică Vrancea, Prahova, la adâncimea de 136.1km, informează infp.ro.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km SE de Brașov, 52km N de Ploiești, 53km SE de Sfântu-Gheorghe, 68km NV de Buzău, 72km NE de Târgoviște, 93km V de Focșani.
Ce să faci în caz de cutremur
Cutremurele pot apărea fără avertisment, iar pregătirea adecvată poate face diferența în ceea ce privește siguranța personală și a celor dragi.
Pregătirea pentru un cutremur și cunoașterea acțiunilor corecte de urmat pot salva vieți. Este esențial să rămâi calm, să ai un plan și să urmezi aceste sfaturi pentru a minimiza riscurile în timpul unui seism.
Iată câteva sfaturi esențiale pentru a te proteja în timpul și după un cutremur.
- Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
- Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.).
- Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
- În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.