Seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus, după cutremurul de 5,3 pe Richter care a zguduit România că „Vrancea e de departe cea mai periculoasă”, dar seismul de joi „nu este un motiv de îngrijorare”.
Joi dimineața, la ora 06:50:27, a avut loc un cutremur puternic în România. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, având magnitudinea de 5,3 pe Richter, la adâncimea de 140 de kilometri.
Gheorghe Mărmureanu spune că seismul de joi „nu este un motiv de îngrijorare”.
„Pentru România, Vrancea e de departe cea mai periculoasă, dar în Brașov sau, dacă vreți, partea Făgărașului sunt niște cutremure mai mici, care sunt niște așezări. Pământul tot timpul e în mișcare.
Tectonica Europei e foarte complexă. Au fost ani în care am avut peste 2.000 de cutremure pe an”, a spus Mărmureanu.
„Eu m-am ocupat de cutremure foarte mari care au dat sau dau probleme României. Un cutremur de 5 nu are nicio relevanță în acest caz.
Sunt situații locale, clădiri sau terenuri care alunecă la cutremurele acestea, dar aceste cutremure nu sunt importante pentru istoria României”, a adăugat Mărmureanu în cadrul Știrilor B1 TV.
Seismologul a mai precizat că nu există ciclicitate în cazul cutremurelor.
Joi, 3 noiembrie, la ora 06:50:27 a avut loc un cutremur puternic în România. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, având magnitudinea de 5,3 pe Richter, la adâncimea de 140 de kilometri.
Cutremurul s-a resimțit în mai multe orașe din România, dar și în țările vecine, în Bulgaria, Moldova, Serbia și Ucraina.
Cutremurul s-a produs la 69km NE de Ploiesti, 76km E de Brasov, 114km V de Braila, 117km V de Galati, 118km N de Bucuresti, 126km S de Bacau, 148km NE de Pitesti, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iasi.
În Capitală, seismul de joi dimineață a speriat mii de oameni, mai ales că mulți dintre ei dormeau.
„Nu știam ce se întâmplă, se mișca patul cu mine. M-am speriat destul de tare”, a spus Andreea.
Un alt locuitor al Capitalei a avut parte de o experiență neplăcută.
„Mă pregăteam să plec la serviciu si au început să se miște toate ușile! Mă simțeam ca într-un film de groază”, a declarat Mihai.
Și miercuri dimineață, la ora 06:22:47 (ora locală a României) s-a produs, în zona seismică Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea de 3.1 pe Richter, la adâncimea de 108 kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80km E de Brasov, 95km S de Bacau, 98km NE de Ploiesti, 114km V de Galati, 117km NV de Braila, 149km N de Bucuresti, 169km NE de Pitesti, 176km SV de Iasi, 193km E de Sibiu, 214km N de Ruse, informează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.
Potrivit specialiștilor, seismicitatea în zona Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume, nu doar din punct de vedere al energiei cutremurelor ce au loc acolo, ci și prin faptul că seismele mari se produc cu anumite regularități.
Conform specialiștilor, originea cutremurelor vrâncene este strâns legată de zona de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.
Astfel, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaților se generează tensiuni.