Prima pagină » Actualitate » CUTREMUR puternic în Marea Neagră. S-a resimțit din România până în Turcia

CUTREMUR puternic în Marea Neagră. S-a resimțit din România până în Turcia

CUTREMUR puternic în Marea Neagră. S-a resimțit din România până în Turcia

Un cutremur puternic s-a produs în această dimineață în Marea Neagră, la ora 10:16, anunță Institutul Național de Fizică a Pământului. Acesta este cel de-al doilea seism care s-a produs vineri încă de la primele ore ale dimineții.

Un seism cu magnitudinea 5,6 s-a produs vineri dimineață în Marea Neagră, la ora 10:16, anunță Institutul Național de Fizică a Pământului.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 14,5 km și a avut epicentrul la aproximativ 154 km nord-vest de Zonguldak, Turcia.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la ora locală 10:16:40 și a fost resimțit în mai multe zone din apropierea Mării Negre, inclusiv în România și Turcia. Epicentrul a fost localizat la 150 km nord-vest de Bartın, Turcia.

Tot vineri, la ora 07:03, un cutremur cu magnitudinea 2,4 s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 25,4 km. Acesta a fost resimțit în apropierea orașelor Focșani, Bârlad și Galați.

Care a fost cel mai puternic cutremur în Marea Neagră

Cutremurul din Marea Neagră din 1901 a fost cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în această zonă, având o magnitudine de 7,2 pe scara Richter.

Epicentrul a fost localizat în apropiere de Capul Caliacra, în nord-estul Bulgariei, aproape de granița cu România, pe falia Șabla. Această falie seismică este cunoscută pentru generarea de cutremure puternice, cu o frecvență de aproximativ 450-500 de ani, iar magnitudinile pot varia între 7 și 7,5 grade pe scara Richter.

Seismul din 1901 a fost resimțit pe o arie extinsă, afectând regiuni din Bulgaria, Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Falia Șabla, unde se produc aceste cutremure, se află la o adâncime de aproximativ 15–30 km, iar alte evenimente similare au fost înregistrate în anii 543, 800 și 1444.

Cutremurele din această zonă au potențialul de a provoca daune semnificative în regiunile adiacente Mării Negre, fiind un punct critic de activitate seismică în Europa de Sud-Est.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele